16.2 C
Deurne
zaterdag 18 mei 2024
Home- DeurneDe Ossenbeemd presenteert waterweetjes op een creatieve manier

De Ossenbeemd presenteert waterweetjes op een creatieve manier

Over het water op aarde valt veel te vertellen; neem alleen al de waterkringloop en de sterk wisselende grondwaterstanden van de afgelopen jaren. Daarom plaatste natuur- en milieucentrum De Ossenbeemd al eerder een grondwaterpeilmeter op het terrein. Afgelopen zondag voegde het centrum hier een drieluik aan toe met uitgebreide informatie en illustraties van Henk Kneepkens.

Het educatiebord werd onthuld door onder andere projectleider Dick van der Star en illustrator Henk Kneepkens. Die laatste is bekend van zijn tekeningen in boeken van Toon Kortooms en Jacques Vriens. Zijn tekenstijl is duidelijk herkenbaar op het drieluik dat de watermeter omzoomt.

Grondwater zichtbaar maken
‘Het verhaal van het water’ wordt op drie manieren gepresenteerd. Het begint met een uitleg over hoe de waterkringloop werkt. Water zit, behalve in oceanen, meren en rivieren, ook in de lucht en in de grond. Om dit grondwater zichtbaar te maken staat de peilmeter dus op De Ossenbeemd.

Op deel twee van het drieluik staat uitgelegd hoe de meter precies werkt. Als de meter op de schaalverdeling in het rood staat, dan is de waterstand lager dan gemiddeld. “Toen we hem twee jaar geleden plaatsten, stond het grondwater zó laag dat we dachten dat ‘ie kapot was. Nu staat ie alweer een tijdje in het blauw. Dat wil zeggen dat de waterstand hoger dan gemiddeld is, boven de 24 meter NAP”, vertelt Van der Star.

Effect van de Peelrandbreuk
Het bord besteedt ook aandacht aan de bijzondere omstandigheden omtrent de Peelrandbreuk die door Deurne loopt. Hierdoor is er een verschil tussen de hoger gelegen gronden aan één kant van de breuk en de lagere gronden aan de andere kant. Dit verschil in hoogte van het grondwater kan oplopen tot wel vier meter.

Wie meer wil weten over hoe het precies zit met de waterkringloop en waterstanden kan dagelijks, behalve maandags en zaterdags, terecht van 13.00 uur tot 17.00 uur op De Ossenbeemd aan Haageind 31 in Deurne.

Foto’s: Harold van der Burgt

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen