18.2 C
Deurne
zaterdag 22 juni 2024
Home- DeurneDe Peel viert bevrijding; vrijheidsvuur vanuit Laarbeek naar kasteelplein Deurne

De Peel viert bevrijding; vrijheidsvuur vanuit Laarbeek naar kasteelplein Deurne

In de maand september wordt uitgebreid stilgestaan bij de bevrijding van Zuidoost-Brabant en Noord-Limburg in 1944. Om dit moment te herdenken wordt sinds 2019 door Stichting Vrijheidsvuur de Peel een ceremonie gehouden waarbij het Vrijheidsvuur wordt ontstoken en later wordt verspreid over de Peel.

“We willen blijven gedenken hoe bijzonder vrijheid is door ieder jaar het vrijheidsvuur in de Peel-regio te ontsteken”, zegt de stichting. Inmiddels zijn er elf gemeenten rondom de Peel die zich hebben aangesloten bij de ceremonie.

Laarbeek
Elk jaar wordt het vuur op de avond van 18 september opgehaald in Eindhoven door lopers uit de gastgemeente en naar een kerk in deze gemeente gebracht, waar het een nacht zal verblijven. Vorig jaar was de eer aan Deurne, dit keer zal de gemeente Laarbeek als gastheer optreden.

Op 19 september wordt het vuur opgehaald en naar de plaats van de ceremonie gebracht, begeleidt door oude militaire voertuigen, gilden, schutterijen en doedelzakspelers. Dit jaar vindt de plechtigheid plaats in het Openluchttheater van Mariahout.

Noëlle van Bussel
Rond 22.15 uur wordt het vuur door lopers in Deurne doorgegeven aan onze gemeente op het kasteelplein bij Het Dinghuis. Daar zal de ceremonie net als vorig jaar muzikaal worden ondersteund door een liveoptreden van de Deurnese zangeres Noëlle van Bussel. Daarnaast serveert Restaurant Het Dinghuis die avond een verrassingsdiner met als thema ‘Bevrijding’.

Vorig jaar was Deurne gastgemeente en kwamen de burgemeesters van de elf peelgemeentes bij elkaar voor de kasteelruïne aan het Haageind, waar burgemeester Greet Buter iedereen welkom heette. Aansluitend hield Sjoerd Ewals van de Duitse Oorlogsbegraafplaats Ysselsteyn een toespraak en vertelde de jonge veteraan Mark Maas zijn aangrijpende verhaal. Hij werd onder meer uitgezonden naar voormalig Joegoslavië en Afghanistan.

Foto: Jos van Neerven

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen