7.1 C
Deurne
dinsdag 3 december 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneDefecte glascontainers Koolhof zorgen voor veel overlast; ‘Het is één grote vuilnisbelt...

Defecte glascontainers Koolhof zorgen voor veel overlast; ‘Het is één grote vuilnisbelt geworden’

Het is voor bewoners van de wijk Koolhof een doorn in het oog; vanwege de defecte ondergrondse glascontainers worden flessen, potjes en ander vuilnis aan de Schelde gedumpt op en rond de tijdelijke bovengrondse containers.

Al sinds begin december vorig jaar zijn de gaten van de ondergrondse containers afgeplakt met duct-tape. De gemeente meldde toen dat dit soort containers van zeer slechte kwaliteit zijn gebleken in Deurne en dat deze vervangen moesten worden.

Nieuwe containers
“We begrijpen dat dit erg vervelend is. Ter vervanging van de oude glascontainers komen er twee nieuwe ondergrondse glascontainers bij de Jumbo aan de Schelde. De twee nieuwe containers plaatsen we uiterlijk het eerste kwartaal van 2024”, zegt de gemeente.

Ter overbrugging zijn er eind vorig jaar twee ouderwetse bovengrondse glascontainers bijgeplaatst, waarin tijdelijk het glas kan worden verzameld, zolang de nieuwe ondergrondse containers nog niet zijn geplaatst. “Tot die tijd legen we de huidige glascontainer aan de Schelde twee keer per week, in plaats van één keer”, aldus de gemeente.

Vuilnisbelt
Toch blijken de containers zo vol te zitten dat mensen hun glasafval er dan maar naast achterlaten. “Van die twee containers is er maar eentje die je kunt gebruiken. De andere hangt een afzettingslint omheen en staat er blijkbaar voor spek en bonen. Het is gewoon één grote vuilnisbelt geworden. Iedereen dumpt er flessen, spiegels, maar ook ander afval op de grond. Ze gooien er ook gewoon zakken met huisafval bij”, zegt een omwonende.

Ook een medewerkster van de nabijgelegen bakkerij kent de klachten van de wijkbewoners: “Voor onszelf is het vooral het uitzicht dan enorm stoort. We kijken vanuit de winkel recht uit op de rommel. Natuurlijk is het ook voor onze klanten niet prettig dat ze daar langs moeten lopen. Vrijwel iedereen begint er meteen over bij binnenkomst: ‘snap jij dat nou, dat dit zo moet?’ Het zou voor iedereen heel fijn zijn als dit snel wordt opgelost.”

Ongedierte
De gemeente roept op om geen glas naast de container te plaatsen: “Dit trekt ongedierte aan en zorgt voor meer werk en hogere kosten bij ons afvalverwerkingsbedrijf Blink.” Als de container vol is, kan dat volgens de gemeente worden gemeld: “De contactgegevens staan op de containers.” Zit de container vol, dan luidt het advies van de gemeente: “Neem lege flessen en potten weer mee naar huis en kom later terug of ga naar een andere glascontainer in de buurt.”

De problemen met de defecte glascontainers zorgen al vanaf december vorig jaar voor rommel op straat, vertraging bij de inzameling en een minder goed resultaat voor de recycling. Toch is er voor gekozen om het defect aan de containers in de Koolhof niet te verhelpen. “De ondergrondse containers aan de Schelde hebben gebreken en gaan we vanwege het kosten-batenperspectief niet meer repareren. Op deze locatie komen twee nieuwe ondergrondse glascontainers”, zegt de gemeente.

Overlast beperken
Waar mogelijk worden ook op andere plaatsen de huidige boven- en ondergrondse glascontainers vervangen door nieuwe ondergrondse containers. “Het zorgvuldig bepalen van de precieze locaties stemmen we af met supermarkten, dorps- en wijkraden en met onze inwoners. Om de overlast zoveel mogelijk te beperken worden de glascontainers op dit moment vaker geleegd”, meldt de gemeente. Volgens een omwonende is daar in de Koolhof weinig van te merken: “De containers aan de Schelde zitten voortdurend tjokvol. Het is niet voor niets dat er zoveel naast wordt gedumpt.”

Ook voor de gemeente is deze zogenoemde ‘bijplaatsing’ van afval bij containers ongewenst omdat het veel geld kost om de vuilnis te verwijderen: “We hebben bij dumplocaties geanalyseerd wat de oorzaak zou kunnen zijn, ook inwoners hierbij betrokken en een plan van aanpak gemaakt. We gaan begin 2024 hierover communiceren en in de loop van 2024 de locaties aanpakken.”

Foto’s: Martien van Dam

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen