13.5 C
Deurne
donderdag 8 juni 2023
Home- DeurneDeurne in top 10 van best gewaardeerde stations in Brabant

Deurne in top 10 van best gewaardeerde stations in Brabant

Station Deurne staat met het waarderingscijfer 7,3 nog net in de top 10 van best gewaardeerde stations in Brabant. Dat blijkt uit de Stationsbelevingsmonitor 2021, een onafhankelijk onderzoek onder treinreizigers uitgevoerd door I&O research in opdracht van ProRail .

Station Helmond komt in de enquête met 7,6 als beste uit de bus van alle Brabantse stations. Landelijk scoort station Overveen het beste met een 8,2.

Tiende plek
Michel Lintermans van Coöperatie Stationspark Deurne is niet ontevreden met de tiende plek in de ranglijst: “Je wilt natuurlijk liever dat je op de eerste plaats eindigt maar we staan in elk geval in de top 10. Ik moet wel zeggen dat veel omwonenden mij al hebben gevraagd waarom station Deurne niet beter gewaardeerd wordt. Zij geven juist aan dat de stationsomgeving hier een stuk gezelliger en prettiger aandoet dan bij het station in Helmond, die dan een eerste plek krijgt.”

Criteria
Dat het station van Deurne niet hoger scoort, ligt volgens Lintermans waarschijnlijk aan de criteria die in het onderzoek worden gebruikt: “Het is voor mij niet duidelijk wat voor vragen er precies worden gesteld in het onderzoek van de Stationsbelevingsmonitor. Ik denk dat ook zaken als wachttijden worden meegenomen en daar hebben wij als Stationspark natuurlijk geen invloed op, dat ligt bij de NS. Je ziet in Engeland bijvoorbeeld ook veel verschil in de uitslagen van onderzoeken, van aan de ene kant de spoorwegmaatschappij en aan de andere kant het onderzoek van Community Rail, de organisatie die stations adopteert. Bij die verkiezing van beste stations in het Verenigd Koninkrijk werd het station in Deurne notabene derde.”

Veel geïnvesteerd
Dat station Helmond beter scoort dan voorheen snapt Lintermans wel. “Er is daar veel veranderd en het is zeker mooier geworden maar daar voor is er ook veel geïnvesteerd. Ik denk dat ze die eerste plaats ook wel te danken hebben aan de verbetering van de gebouwen verder om het station heen.”

Positieve reacties
Lintermans staart zich niet blind op het lijstje van de Stationsbelevingsmonitor 2021: “We zijn in Deurne voortdurend bezig met de verbetering van de stationsomgeving en daar krijgen we veel positieve reacties op. Ook Henk Schroijen van Daily Deurne levert hier een belangrijke bijdrage in door een bruisend middelpunt te zijn in een gezellige huiskamer-setting”, legt Lintermans uit.

Fietsenstalling
Voor het station in Deurne staan er in elk geval komende tijd nog een aantal positieve ontwikkelingen op het programma, vertelt Michel Lintermans. “We willen graag dat de mensen voortaan meer met de fiets naar het station komen dus daarom wordt het aantal plaatsen in de fietsenstalling verdubbeld. Er komt een laag bovenop een aantal bestaande stallingen waardoor we flink meer fietsen kwijt kunnen. Ik had overigens liever gezien dat er was gekozen voor het ontwerp zoals op station Rotterdam Blaak waar de dubbel-laags fietsenstalling half verzonken ligt in de grond maar daar hangt natuurlijk een heel ander prijskaartje aan.”

Gemiste kans
Volgens Lintermans is het een gemiste kans dat er bij de nieuwbouw van de appartementen rond het station niet is gedacht aan een combinatie met een inpandige fietsenstalling: “Daar is verwacht ik, niet goed over nagedacht. Eigenlijk zouden we bij het station een overdekte en bewaakte stalling moeten hebben, dat had misschien prima verwerkt kunnen worden in een gebouw vlakbij het station.”

Top 10 best gewaardeerde stations Brabant

 1. Helmond 7,6
 2. Heeze 7,6
 3. Vierlingsbeek 7,6
 4. Breda 7,5
 5. Den Bosch 7,5
 6. Eindhoven Centraal 7,4
 7. Vught 7,4
 8. Oss West 7,4
 9. Tilburg-Reeshof 7,4
 10. Deurne 7,3

Top 10 best gewaardeerde stations Nederland

 1. Overveen 8,2
 2. Driebergen-Zeist 8,0
 3. Valkenburg 8,0
 4. Rotterdam Centraal 8,0
 5. Santpoort Zuid 7,9
 6. Dalfsen 7,9
 7. Zuidhorn 7,9
 8. Kropswolde 7,9
 9. Utrecht Centraal 7,9
 10. Boskoop Snijdelwijk 7,9

 

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen