15.8 C
Deurne
zondag 16 juni 2024
Home- DeurneDeurne krijgt eigen wassenbeeldenmuseum

Deurne krijgt eigen wassenbeeldenmuseum

In navolging van het bekende wassenbeeldenmuseum Madame Tussaud in Amsterdam, krijgt Deurne nu ook een eigen museum met wassenbeelden van bekende personen. De initiatiefnemers willen vooral ruimte geven voor de evenbeelden van lokale bekendheden maar er is ook plaats voor nationale en internationale ‘celebreties’.

Het nieuwe museum komt voort uit een samenwerking van een aantal kunstenaars uit de gemeente Deurne. Martin Bocca van Wassenbeeldenmuseum Deurne vertelt: “Wij denken dat onze collectie een mooie aanvulling is op wat er al te zien is aan beelden in Madam Tussaud. Daar is geen ruimte voor lokale beroemdheden terwijl wij daar juist wel de nadruk op willen leggen. En niet iedereen wil helemaal naar Amsterdam reizen om wassen beelden te bekijken. Hiermee komen we mensen tegemoet die dicht in de buurt toch willen kunnen genieten van kunst & cultuur.”

Markante personen

In het Deurnese museum zullen naast beelden van bekendheden als Taylor Swift, Johnny Depp en Marylin Monroe ook wassen exemplaren van lokaal bekende personen te zien zijn waaronder een aantal wethouders van de gemeente Deurne, Berry Toonen uit Liessel en DMG-dj Ivan van Oosterhout. “We hebben er voor gekozen om bij de beelden van lokale beroemdheden te kiezen voor de meest bekende en markante personen in de gemeente”, legt Martin Bocca uit.

Suggesties van inwoners

De uitbaters van het museum in Deurne starten in eerste instantie met een collectie van 20 wassen beelden: “Maar die gaan we natuurlijk in de loop van de tijd uitbreiden. Daarbij willen we ook de inwoners van Deurne vragen om suggesties voor lokale bekendheden die niet mogen ontbreken in ons repertoire”. Martin Bocca is 3 jaar bezig geweest met de voorbereidingen voor de start van het museum: “Het is niet makkelijk om in de regio voldoende kunstenaars te vinden die hieraan kunnen en willen meewerken”, legt hij uit. “Het produceren van een wassen beeld kost veel tijd en die moet zo’n kunstenaar er maar voor over willen hebben. Toch zijn we er in geslaagd een twintigtal beelden van hoge kwaliteit in onze collectie te krijgen.”

Trots

Vooral het wassen beeld van Ivan van Oosterhout is volgens hem een waardevolle aanwinst: “Ja daar zijn we erg trots op. Wie kent hem nou niet, hij staat bij elke organisatie of evenement met zijn neus voorop. Of het nou is bij de Peelstrekels als vorst of als dj en tv-bekendheid bij DMG. Overal zie je hem, al hossend door de boekpresentatie van Wim Daniëls heen of als boegbeeld van de ‘Ik pas’-actie van vorig jaar. En nu dus ook als wassenbeeld in ons museum in Deurne.”

Niet van echt te onderscheiden

De ruimte waarin de beelden worden tentoongesteld is volgens Bocca bij uitstek geschikt voor hun doel. Het is een vrij kleine ruimte maar wel een die de mogelijkheid geeft om de beelden in hun natuurlijke habitat te plaatsen: “Het museum is klein maar fijn en hoewel de bezoekers door een glazen wand worden afgescheiden van de beelden, geeft het wel een prima zicht op alle wassen bekendheden. Sommige beelden zijn bijna niet van echt te onderscheiden en soms lijkt het wel of ze even bewegen en tot leven komen.”

Feestelijke opening

Het Wassenbeeldenmuseum Deurne zal maandag om 13.00 uur feestelijk worden geopend met een tentoonstelling van de eerste 20 wassen beelden. Tijdens de middag is er ook live-muziek van verschillende lokale artiesten.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen