8.5 C
Deurne
maandag 30 januari 2023
Home- DeurneDeurne ondertekent samen met negen gemeenten manifest Klimaatcorridor A67

Deurne ondertekent samen met negen gemeenten manifest Klimaatcorridor A67

Wethouder Tom Oomen heeft namens de gemeente Deurne zijn handtekening gezet onder de intentieverklaring Klimaatcorridor A67. Samen met andere gemeenten in de regio en het Rijk gaat Deurne onderzoeken hoe klimaatdoelen kunnen worden nagestreefd in relatie tot de snelweg A67. Hiermee wordt een nieuwe stap genomen in de uitvoering van de regionale energiestrategie (RES).

Tien gemeenten koppelen nu lokale, regionale en bovenregionale vraagstukken op het gebied van energie en mobiliteit, natuur en landschap, klimaat en biodiversiteit, in relatie tot de snelweg A67. “Wat ooit begon als een innovatief idee van voormalig wethouder Toon Bosmans van gemeente Heeze-Leende, is nu een A67-breed traject voor de Metropoolregio Eindhoven geworden”, meldt de gemeente.

Ideale locaties
Grootschalige infrastructuur locaties zoals snelwegen doorsnijden en verstoren vaak het landschap. Het opwekken van duurzame energie gaat dat ook doen. “Om meer verstoring tegen te gaan, zijn dus zones langs snelwegen zoals de zone langs A67, de ideale locaties om energie te gaan opwekken in combinatie met het oplossen van andere problemen”, geeft de gemeente aan.

Opwek van energie
Hierbij kan volgens de gemeente worden gedacht aan vermindering van geluid- en lichthinder op woon- en natuurgebieden, versterking van de biodiversiteit en het tegengaan van verdroging in natuurgebieden langs de A67: “Opwek van energie in de zone van de snelweg A67 zorgt ervoor dat de energie niet ergens anders hoeft te worden gewekt in de gemeente waar het minder passend is in het landschap.”

Coalitie
Op 9 december vond aan de rand van de Strabrechtse Heide de ondertekening plaats van het manifest Klimaatcorridor A67. Door het zetten van een duimafdruk committeren de wethouders van de gemeenten Deurne, Bladel, Eersel, Veldhoven, Eindhoven, Waalre, Heeze-Leende, Geldrop-Mierlo, Asten en Someren aan de doelstelling van de coalitie Klimaatcorridor A67.

Geluidscherm
De betrokken partijen werken samen aan het integraal invullen van de doelen in de Klimaatcorridor A67. De gemeenten geven aan al eerste ideeën in gedachten te hebben zoals ‘Anderzijds A67′ en het verplaatsbare geluidscherm bij Geldrop en Mierlo. “Via de coalitie Klimaatcorridor is het mogelijk om al deze ideeën te koppelen tot een geheel waardoor het een belevenis wordt om over de A67 te rijden”, melden de samenwerkende gemeenten.

Foto: gemeente Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen