8.7 C
Deurne
maandag 29 april 2024
Home- DeurneDeurne trekt bijna 4 miljoen uit voor verduurzaming van gemeentelijke panden

Deurne trekt bijna 4 miljoen uit voor verduurzaming van gemeentelijke panden

Burgemeester en wethouders van Deurne willen 3.961.000 euro uittrekken voor de verduurzaming van de gemeentelijke panden. De gemeente wil hiermee het goede voorbeeld geven in het streven naar de doelen van het Klimaatakkoord en het Nationaal Programma Regionale Energiestrategie (RES).

Dit betekent dat het gemeentelijk vastgoed in 2050 CO2-arm moet zijn. Voor 2030 is 49 procent CO2-reductie als doel gesteld. “Dit is een opgave van formaat”, zegt het college “In de Transitievisie Warmte heeft de gemeente haar eigen doelen gesteld als het gaat om het gasloos maken van de totale gebouwde omgeving op Deurnes grondgebied. Het doel is dat de totale gemeente Deurne uiterlijk in 2050 aardgasvrij is.”

Routekaart
Omdat die doelen volgens de gemeente niet behaald kunnen worden met alleen vervangende nieuwbouw op termijn, zijn verduurzamingsmaatregelen nodig bij bestaande gebouwen. Daarom heeft de gemeente de ‘Routekaart verduurzaming gemeentelijk vastgoed 2023-2026’ opgesteld, waarop te zien is hoe de gemeente Deurne invulling wil geven aan de doelen uit het landelijke Klimaatakkoord voor het gemeentelijk vastgoed.

De Peelhorst
Het meeste zal worden geïnvesteerd in Sporthalcomplex De Peelhorst. Voor verduurzaming van het pand in de St. Jozefparochie is 565.500 euro gereserveerd. Dorpshuis De Gouden Helm kan rekenen op een budget van 542.600 euro. Voor het Cultuurcentrum Deurne is 532.250 euro nodig om het te verduurzamen en voor gemeenschapshuis De Moost in Neerkant is 465.800 gereserveerd. De routekaart geeft ook aan dat er voor het duurzaam maken van de Microhal aan de Schutsboom 195.000 noodzakelijk is en voor MFA ’t Huis in Vlierden 140.000 euro.

Nog niet al het gemeentelijk vastgoed is opgenomen in de lijst. “Voor een aantal gebouwen zijn vooralsnog geen investeringen opgenomen, met name omdat hierbij nog een afweging nodig in het kader van Maatschappelijk Voorzieningen in de Buurt door bijvoorbeeld een slimme combinatie te bezien”, meldt de gemeente.

Huis Voor de Samenleving
De afgelopen jaren zijn door gemeente Deurne al diverse maatregelen genomen, die bijdragen aan een verduurzaming van met name gebouwen die de gemeente in eigen beheer heeft. Daar hoort onder meer het Huis Voor de Samenleving bij. Ook is voor alle gemeentelijke panden bekeken wat kansrijke verduurzamingsmaatregelen zijn, waaronder het gasloos maken van de gebouwen op het meest geschikte moment.

Meebetalen
De gemeente doet als eigenaar van haar vastgoed de investering in de verduurzaming, maar omdat het energievoordeel hiervan naar de huurder gaat, wil de gemeente dat huurders meebetalen. “Hierbij wordt uitgegaan van een win-win situatie door een vergoeding te vragen van 50 procent van het te verwachten energievoordeel. De uitwerking hiervan verschilt per gebouw en is bijvoorbeeld ook afhankelijk van actuele energieprijzen. Dit vraagt dus om maatwerk per gebouw”, aldus het college.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen