11.9 C
Deurne
vrijdag 24 mei 2024
Home- DeurneDeurnenaar (26) voor de rechter vanwege online stalking en deelname aan criminele...

Deurnenaar (26) voor de rechter vanwege online stalking en deelname aan criminele organisatie

De 26-jarige Deurnenaar die in juli werd aangehouden voor ernstige bedreiging en online stalking van meerdere personen, moet komende dinsdag voor de rechter in Utrecht verschijnen in een pro-forma-zitting. De man uit Deurne wordt er net als een 39-jarige man uit Venlo van verdacht dat hij als beheerder heeft opgetreden van diverse groepen en kanalen op Telegram, waarin bedreigingen, stalking en intimidatie plaatsvonden.

Of de mannen uit Deurne en Venlo zelf ook opruiende berichten plaatsten, was bij de aanhouding in juli nog niet bekend. Het onderzoek loopt nog steeds. Hiervoor zijn van de Deurnenaar en Venlonaar alle elektronische apparaten in beslag genomen.

Criminele organisatie
Tijdens de pro-formazitting worden de twee mannen voorgeleid en wordt gekeken of er nog aanvullend onderzoek moet worden verricht. Hen wordt deelname aan een criminele organisatie gericht op opruiing, bedreiging, belaging en vernieling, ten laste gelegd. De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak volgt later.

In de zaak zijn nog vier andere verdachten aangehouden uit Steenwijk, Beverwijk Hoorn en Zaandam. De mannen uit Deurne en Venlo waren de enige twee die vastzaten, zij hebben nu hun maximale tijd in voorarrest uitgezeten.

‘Looijkartel’
De meest actieve Telegramgroep genaamd het ‘Looijkartel’, had op het hoogtepunt zo’n 10.000 leden. In de groep werden duizenden berichten gedeeld waarbij personen werden bedreigd en beledigd. Ook werd er opgeroepen tot geweld, of om – eventueel tegen betaling – andermans eigendommen te vernietigen.

De politie noemt de berichten in de groepen een kwalijke zaak en vindt het gedrag onacceptabel: “Wat nu een grap lijkt, kan een ander levenslang schaden. In deze zaak zagen we regelmatig uitspraken voorbijkomen waarin iemand onterecht werd beschuldigd of beticht van een strafbaar feit. Daarnaast werden er serieuze bedreigingen geuit, tegen verschillende personen en hun omgeving. Ook dat is strafbaar. Soms ging het zo ver dat de bedreigingen en beledigingen ook in de echte wereld plaatsvonden. Intensief onderzoek heeft geleid tot het identificeren van deze verdachten.”

Foto: Pexels

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen