17.7 C
Deurne
donderdag 2 mei 2024
Home- DeurneNieuwe digitale kaart laat geografische geschiedenis van Deurne, Liessel en Vlierden zien

Nieuwe digitale kaart laat geografische geschiedenis van Deurne, Liessel en Vlierden zien

Op een nieuwe digitale kaart kun je voortaan de geschiedenis zien van Deurne, Liessel en Vlierden. De leden van werkgroep Historische Geografie Deurne hebben op basis van de kadastrale gegevens vanaf 1832 inzichtelijk gemaakt wie de achtereenvolgende eigenaren en bewoners zijn van de onroerende goederen in de gemeente.

“Voor elk perceel grond ontstond op die manier een stamboom van eigenaren en bewoners. Ook wilden we de kaart invullen met alle beschikbare gegevens over cijnzen en verpondingen uit vroeger tijden”, vertellen de leden van de werkgroep. Ze hebben op de kaart ook aangegeven waar in de gemeente archeologische vondsten werden gedaan.

Woeste gronden
Eeuwenlang hadden de gemeentes Deurne en Liessel het grootste grondoppervlak van heel Nederland. Het leeuwendeel bestond uit woeste gronden, waarvan de hoogveengronden in het oostelijk deel van de gemeente het grootste gedeelte vormden. In de negentiende eeuw ontwikkelde Neerkant zich tot een zelfstandige parochie en kwam ook de veenkolonie Helenaveen tot stand. In 1926 werd ook de tot dan toe zelfstandige gemeente Vlierden aan de gemeente Deurne toegevoegd. In 1968 en 1997 volgden nog enkele grenscorrecties.

Voor vrijwilligers Wim Boelhouwers, Dré van de Nieuwenhof, Sil Bouwmans. Jan Manders, Hannie Ploegmakers, Henk van Osch en Jan Bekkers was het een enorme klus om al deze informatie te verwerken: “We zijn nog steeds druk bezig met de tijdlijn van 1832 tot 1950, maar met gepaste trots en vreugde kunnen we meedelen dat de historische kadasterkaart van Deurne-Liessel en Vlierden vanaf nu digitaal geraadpleegd kan worden.”

Stamboom
Op de website van de Historische Geografie van Brabant kun je volgens de leden van de werkgroep uren doorbrengen met jezelf verdiepen in de geschiedenis van onze gemeente. Je kunt er bijvoorbeeld ook de oude en nieuwe wegenstructuur op zien en als je op de naam van een onroerend goed-eigenaar klikt, wordt de hele stamboom aan bezittingen weergegeven. De kaart geeft een compleet beeld van alles wat er in het verleden is gebeurd en veranderd. “Mèt alle percelen en gebouwen van Deurne en Vlierden vanaf 1832, met naam, beroep, toponiem en het soort perceel van iedere eigenaar”, vertellen de leden van de werkgroep trots.

De Deurnese werkgroep maakt deel uit van een aantal heemkundekringen in de regio Peelland, die onder de naam Historische Geografie van Brabant de geschiedenis met digitale kaarten inzichtelijk maken. Hieronder bevindt zich ook heemkundekring H.N. Ouwerling in Deurne.

Meer informatie vind je op www.historischegeografiebrabant.nl.

Foto: Pexels/DMG

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen