18.8 C
Deurne
vrijdag 19 augustus 2022
Home- DeurneDeurnes bedrijf gaat Zwarte Cross verduurzamen; plastic bekers wegschieten met luchtkanon

Deurnes bedrijf gaat Zwarte Cross verduurzamen; plastic bekers wegschieten met luchtkanon

In de maand juli vindt in het Achterhoekse Lichtenvoorde weer het Zwarte Cross Festival plaats waarbij na afloop op het terrein tienduizenden plastic bekers achterblijven die moeten worden opgeruimd. Het Deurnese bedrijf FHT Perslucht bedacht een methode om het bekertjesafval op een ludieke manier te verzamelen; door ze af te schieten met een luchtkanon.

Iedereen die op het festival tien bekertjes heeft verzameld, kan die inleveren en mag een schot lossen met het Zwarte Cross Bekerkanon. De drinkbekers worden door middel van perslucht in de stijl van het Nintendo-videospel Duck Hunt uit de jaren ’80 afgeschoten waarbij de bezoekers ook kans maken op prijzen. De bekers die worden afgevuurd, belanden in een afvalbak en worden daarna gerecycled.

Honderden tonnen afval
FHT Perslucht en de organisatie hopen dat het toevoegen van een nostalgisch spelelement de bezoekers overtuigt om hun bekertjes in de afvalbak te gooien. Bij het festival blijft namelijk gemiddeld een paar honderd ton aan afval achter. Alleen al de universele drinkbekers van PET-materiaal zijn goed voor 50 ton afval. Het opruimen en scheiden van deze afvalberg is de festivalorganisatie al jaren een doorn in het oog. “Dat kan en dat moet anders”, vindt de organisatie.

‘Alles kan op perslucht’
Voor FHT Perslucht B.V. uit Deurne was dit een compleet nieuwe uitdaging. Meestal leveren en installeren ze complete persluchtsystemen en pneumatische componenten voor onder meer de industrie, automotive, farmacie en agro-automatisering. Maar de slogan van het bedrijf is ‘alles kan op perslucht’. Dat hebben de specialisten van FHT al meerdere keren laten zien met bijvoorbeeld een escape room op perslucht, confetti-schieters, een pneumatische lift en zelfs een luchtig toilet. Nu willen ze met het bekertjeskanon op de Zwarte Cross opnieuw bewijzen dat de mogelijkheden van het gebruik van perslucht vrijwel oneindig zijn.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen