9.6 C
Deurne
vrijdag 19 april 2024
Home- DeurneDeurnes initiatief om jong filmtalent met award te steunen begint aan derde...

Deurnes initiatief om jong filmtalent met award te steunen begint aan derde editie

Dit jaar wordt voor de derde keer de Film Talent Award Brabant (FTAB) uitgereikt. Een Deurnes initiatief van Stichting Het Witte Doek dat jonge mensen steunt in hun filmambities en –ontwikkeling. De inschrijving voor deelname aan de prijs voor Beste Brabantse Afstudeerfilm 2024 is maandag gestart.

De uitreiking is een programmaonderdeel van het jaarlijkse festival Nacht van het Witte Doek, dat dit jaar voor de 33ste keer wordt gehouden in Deurne. De awards worden voor de derde keer uitgereikt in Cultuurcentrum Deurne.

Brabantse filmhuizen
Er zijn twee prijzen te winnen: een award voor de beste afstudeerfilm ‘fictie’ met een bijbehorende geldprijs van 1000 euro en een award voor de beste afstudeerfilm ‘documentaire’ met ook een geldbedrag van 1000 euro. De prijswinnende films worden vertoond in Brabantse filmhuizen, waaronder Cinecitta in Tilburg, Chassé Cinema in Breda en de Cacaofabriek in Helmond. Daarnaast wordt er voor elke categorie een publieksprijs uitgereikt met een waarde van 250 euro.

Martijn Welles
Vorig jaar werd de film ‘You see, you see what I can’t see’ van Martijn Welles (St. Joost School of Art & Design Avans) de grote winnaar. Zijn productie werd in de categorie ‘documentaire’, zowel door de vakjury als het publiek verkozen tot beste Brabantse afstudeerfilm.

Bij de categorie ‘fictie’ werd ‘Undergrowth’ van Tim Ewalts (Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Gent) door de jury gekozen als beste film. De publieksprijs in deze categorie ging naar ‘Anduzeblue’ van Pim Hegeman (Visuele Communicatie Hogeschool Zuyd). De awards werden uitgereikt door regisseur Andre van Duren, filmschrijver Gerlinda Heywegen verzorgde een gesproken column over de producties van de studenten.

Monic Hendrickx
Tijdens de eerste editie van de FTAB werden de awards door de van Penoza bekende actrice Monic Hendrickx overhandigd aan Ruben Groetelaars voor zijn film ‘Wat Thuis Thuis Maakt’ en aan Lisette Vlassak voor haar film ‘Cocon’.

Belangrijkste voorwaarde om aan de FTAB mee te kunnen doen, is een aantoonbare band met Brabant. Dat kan zijn: geboren in, wonend in, studerend of gestudeerd hebbend aan een opleiding in Brabant. Inschrijven kan op de site van FilmFreeway.

Foto’s: Harold van der Burgt

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen