5.5 C
Deurne
donderdag 7 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneDeurnese aanpak van personeelskrapte voorbeeld voor andere gemeenten in Nederland

Deurnese aanpak van personeelskrapte voorbeeld voor andere gemeenten in Nederland

De succesvolle aanpak van gemeente Deurne bij het vinden van nieuw personeel blijkt een inspiratie voor andere gemeenten in Nederland die kampen met een gebrek aan kandidaten voor de vele vacatures. Eind 2022 werden er bij gemeente Deurne nog bijna dertig nieuwe werknemers gezocht voor verschillende functies, maar door de eigentijdse aanpak van de gemeente werd de stagnatie in het vinden van geschikte kandidaten met succes doorbroken.

“Toen we anderhalf jaar geleden met flink wat vacatures zaten, zijn we tot de conclusie gekomen dat de manier waarop we het altijd deden niet meer werkte”, zegt adviseur organisatieontwikkeling Betty Helsloot van gemeente Deurne. “Dit was hét moment voor een omslag en de start van een andere en vooral meer hedendaagse manier van personeelswerving. De situatie dwong ons ertoe om met andere ogen te kijken naar de arbeidsmarkt en te komen met creatieve oplossingen.”

Talenten
Een belangrijke verandering bij het proces van invulling van de gemeentelijke vacatures was de verschuiving van de focus op het cv en werkervaring van een potentiele medewerker naar de talenten van iemand. “Mensen zijn meer dan hun cv. We zijn daarom verder gaan kijken dan alleen die informatie en hebben juist de aandacht gevestigd op de talenten, kwaliteiten en vaardigheden van de kandidaten”, legt Helsloot uit.

Die nieuwe aanpak werd in eerste instantie ingezet binnen de organisatie van de gemeente zelf. “We kijken bij vacatures altijd eerst intern naar medewerkers die van rol willen veranderen of op een andere manier willen doorstromen. Daar hebben we toen een Talentenmarkt voor gehouden waarbij we de eigentijdse aanpak hebben gebruikt”, vertelt Betty Helsloot. Dat leverde volgens haar niet alleen voor de gemeente als werkgever verrassende resultaten op, maar ook voor de werknemers: “Omdat we met hen in gesprek gingen en hun talenten in kaart brachten, bleken er veel meer matches te zijn met functies waar de kandidaat misschien zelf niet aan had gedacht.”

Tinder
Een onderdeel waarmee ook breder naar de inzetbaarheid van mensen werd gekeken, is de Talenten Tinder. “We hebben hierbij echt ‘out of the box’ gezocht naar een methode die je misschien wat minder snel verwacht van een gemeente. We moesten hiervoor wegblijven van de traditionele wijze van denken over werving. Een moderne en speelse manier bleek de Talenten Tinder.”

Het principe ervan werkt op een zelfde soort manier als de dating-app. De kandidaten krijgen op een kaartje een aantal kenmerken en vaardigheden te zien die je nodig hebt voor een bepaalde functie. “Die stonden op de voorkant en als ze daarna het kaartje omdraaiden, zagen ze wel naam van de functie erbij hoort”, legt Helsloot uit. Ze vertelt dat er voor de meeste mensen veel meer aanknopingspunten zijn als je ze laat zien welke talenten er bij een functie passen. “Puur op functienaam haken kandidaten af omdat ze denken dat ze daar geen opleiding voor hebben en dus toch geen kans maken of misschien een verkeerd beeld hebben van een functie en het daarom niet eens proberen.”

‘Turfstekersmentaliteit’
Betty Helsloot vertelt dat de zoektocht naar geschikte medewerkers op de nieuwe manier breder kijkt naar de persoon als geheel: “Natuurlijk spelen opleiding en werkervaring een rol, maar met de focus op talenten ontdek je nog veel meer. Over wat mensen hebben geleerd in zowel hun werk als privéleven. Iemand die bijvoorbeeld actief is als mantelzorger of ander vrijwilligerswerk doet, kan hierdoor bepaalde kwaliteiten hebben die goed passen bij een bepaalde functie.”

De verandering in de methode van personeelswerving is volgens Helsloot bij organisaties als gemeenten hard nodig. “We merkten in Deurne dat we vastliepen en er de noodzaak was om een nieuwe start te maken. Dat is het mooie van een gemeente als Deurne. In deze regio is er heel duidelijk een ‘turfstekersmentaliteit’, waarbij mensen echt aan de slag gaan en roeien met de riemen die ze hebben, maar ondertussen dingen wel gedaan krijgen met weinig middelen. Dat zie je ook intern bij de vele medewerkers van de gemeente die meteen bereid waren om de mouwen op te stropen en mee te helpen met bijvoorbeeld de Talentenmarkt.” Die werd eerst intern gehouden en later in maart 2023 vond deze plaats voor externe kandidaten en kwamen er zo’n 300 bezoekers op af.

Van de dertig vacatures die de gemeente Deurne eind 2022 had, is uiteindelijk 75 procent ingevuld. “De meer hedendaagse aanpak heeft zeker zijn vruchten afgeworpen en het is ook mooi om te zien dat Deurne nu als voorbeeld dient voor andere gemeenten. De modernisering heeft er ook voor gezorgd dat mensen de gemeente wat minder zien als ‘die stoffige organisatie’. Toch valt daar nog een hoop in te winnen en gaan we daarom ook de komende tijd door met het verfrissen van de uitstraling van ons als werkgever”, besluit Betty Helsloot.

Wie interesse heeft in een baan bij de gemeente Deurne, kan hier de actuele vacatures bekijken.

Foto’s: Harold van der Burgt/archief DMG

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen