12.5 C
Deurne
donderdag 23 mei 2024
Home- Deurne Eerbetoon aan veteranen uit Peellandregio bij voetbalwedstrijd Helmond Sport tegen FC...

[VIDEO] Eerbetoon aan veteranen uit Peellandregio bij voetbalwedstrijd Helmond Sport tegen FC Eindhoven

Tientallen veteranen uit Helmond en de Peellandregio waren afgelopen vrijdag samen met hun partners te gast bij de voetbalwedstrijd Helmond Sport tegen FC Eindhoven. Ook oud-strijders uit de gemeente Deurne waren als VIP-gast uitgenodigd als erkenning en waardering voor hen. Daarnaast werden tijdens de wedstrijd degenen herdacht die gesneuveld zijn tijdens hun missie voor vrede en veiligheid.

Voorafgaand aan de wedstrijd werd Ian Chapman ontvangen in het stadion. Deze veteraan en supporter van het Engelse Burnley waar Helmond Sport een nauwe vriendschapsband mee onderhoudt, kwam op blote voeten van Schiphol naar Helmond gelopen en verrichtte de aftrap van de voetbalwedstrijd die eindigde in een 2-0 winst voor Helmond Sport.

Respect
Op de vraag waarom Chapman niet gewoon met de trein of auto was gekomen, antwoorde hij: “Het is dit jaar tachtig jaar geleden dat Helmond is bevrijd. Toen ik de tocht van Schiphol naar Helmond zag, was dat ongeveer tachtig mijl. Alsof het zo moet zijn. Ik had het idee om geld in te zamelen voor veteranen en het lokale doel Casual Minds Matter en uit respect besloot ik om de tocht op blote voeten te gaan lopen.” Casual Minds Matter is opgericht door Helmonder Joey van der Aa en Justin Pate (Patey) uit Burnley en helpt mensen met mentale problemen.

Bij de wedstrijd die spectaculair werd geopend door de 11 Luchtmobiele Brigade waren 103 veteranen en partners aanwezig, waaronder een aantal uit Deurne. “Het is mooi om dit als regio te hebben kunnen doen. We werken allemaal samen en zijn allemaal veteraan, het maakt niet uit welke plaats je komt, wel deel van de krijgsmacht je gediend hebt of hoe oud je bent”, legt Jos Gijzen van Stichting Veteranen Helmond uit.

Veteranencafé
Dat is iets dat ook Henk Frerichs en Kees Sleegers van de Deurnese stichting maar wat vaak moeten vertellen: “Veel mensen denken dat veteranen ouderen zijn, maar dat hoeft helemaal niet. Er zijn jongeren van 21 jaar die uitgezonden zijn geweest en dus ook eronder vallen. Het gaat om alle Nederlanders die ons land dienden in een oorlogs- of vredesmissie.” Om meer aandacht te vragen voor de militairen houdt Stichting Veteranen Deurne regelmatig het Veteranencafé in gemeenschapshuis ’t Hofke van Marijke in Deurne.

De collega’s van Dit is Helmond maakten een videoreportage van de wedstrijd en het eerbetoon aan de veteranen uit Helmond en de Peellandregio. Deze kun je hieronder bekijken.

Foto: Still ESPN

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen