17.6 C
Deurne
donderdag 13 juni 2024
Home- DeurneDeurnese deelnemers aan Alpe d’HuZes staan versteld van saamhorigheid

Deurnese deelnemers aan Alpe d’HuZes staan versteld van saamhorigheid

Zes juni was het weer zover: het jaarlijkse fiets- en (hard)loopevenement op de Franse berg ten behoeve van het goede doel, kankerbestrijding. Aan de Alpe d’HuZes deden twee Deurnese teams mee die de dag erna, moe maar voldaan, hun verhaal vertellen.

“Het was in één woord fantastisch!”, zegt Franca Canters van team 3 x D. “Je moet het meemaken om het te kunnen begrijpen, maar het saamhorigheidsgevoel is zo enorm groot. Iedereen loopt hier voor hetzelfde doel. Het is niet te vergelijken met de Kennedymars die ik ook ooit heb gelopen.”

Dat doel is het ophalen van zoveel mogelijk geld via donaties en sponsoring voor kankeronderzoek en nieuwe behandelmethodes. In totaal zamelde team 3 x D, dat staat voor Dromen, Denken, Doen, ruim vijftienduizend euro in en er komen nog steeds donaties binnen.

Kippenvel
“Voorafgaand aan het evenement bezochten we enkele informatieavonden van KWF Kankerbestrijding waarop ze vertellen wat er precies met het geld gebeurt. Daar hoorden we dat het nieuwe bestralingsapparaat Linac, waarmee mijn man Rob ook behandeld is, volledig met geld van Alpe d’HuZes is gefinancierd. Daar krijg ik dan kippenvel van.”

“Conditioneel gezien heeft iedereen van ons team maximaal binnen zijn eigen kunnen gepresteerd. Dat voelt goed. Ikzelf heb de berg twee keer beklommen, maar de tweede keer had ik het wel moeilijk hoor. Gelukkig staan er heel veel mensen langs de kant die je oppeppen. En dan ga je toch weer door. Opgeven is geen optie. Dat geldt immers ook voor mensen die kanker hebben.”

De handen ineen slaan
Bij het team Deurne Doet Het, dat bijna vijftienduizend euro ophaalde, heeft ook het saamhorigheidsgevoel de meeste indruk gemaakt, vertelt Mario van Cuijk namens de groep. “Iedereen slaat de handen ineen; de organisatie, de vrijwilligers, de mensen langs de weg. Als je even stilstaat, vragen ze meteen of je hulp nodig hebt.”

Die hulp konden fietsers Dave en Mario goed gebruiken toen ze na de derde klim spierkramp kregen. “Dat was wel even pijnlijk. We hebben toen fysiotherapie gekregen en daarna zijn we nog een keer de berg opgegaan. Die laatste tocht was door de stromende regen.”

‘Zeg nooit nooit’
Voor Mario was het de derde keer dat hij deelnam aan het evenement. “Volgend jaar niet meer. Misschien ga ik dan wel als lid van een sfeerteam. Die teams staan in de bochten muziek te maken en mensen aan te moedigen met een microfoon. Dat is wel iets voor mij. Zes jaar geleden zei ik trouwens ook dat ik niet meer mee zou doen, dus zeg nooit nooit.”

Team 3 X D deed voor het eerst mee en volgens Franca gaan ze zeker terugkomen. “Het spookt al in onze hoofden om volgend jaar weer deel te nemen. Het gevoel van eensgezindheid is zo groot, dat willen we nog een keer meemaken. Het is zoals in dat liedje van The Eagles: ‘You can check out any time, but you will never leave’.”

Foto’s: Team Deurne Doet Het/Bo van Loon

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen