17.7 C
Deurne
zaterdag 18 mei 2024
Home- DeurneDeurnese Enya Kwerreveld wilde eigenlijk niet lesgeven, maar is nu toch succesvol...

Deurnese Enya Kwerreveld wilde eigenlijk niet lesgeven, maar is nu toch succesvol danscoach

Afgelopen jaar sleepten de dansers van de Deurnese sportschool B-Trained de ene na de andere prijs binnen op onder andere het EK en WK. Ook de Deurnese dansgroep Colorful Movement staat in de spotlight met haar auditie bij Holland’s Got Talent binnenkort. DMG sprak met de drijvende kracht achter al deze dansers, Enya Kwerreveld.

Ruim zes jaar geleden studeerde ze af als ‘Urban Dancer’ aan de Rijn-IJssel school in Arnhem. “Ik dacht toen: ‘Ik ga echt geen dansschool beginnen. Da’s niks voor mij zo’n vast patroon van lesgeven.’ Ik was bang dat ik in een sleur terecht zou komen, maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn. Je kunt het zo leuk en afwisselend maken als je zelf wilt.”

Diverse ervaringen opdoen
Dat doet de 25-jarige Deurnese dan ook, voor zichzelf en voor haar dansers. “We pakken zo veel mogelijk wedstrijden mee. Niet alleen de officiële kampioenschappen dans, maar ook andere. Dit seizoen doen we bijvoorbeeld voor het eerst mee aan Hiphop Unite. Dat is weer een nieuwe ervaring met een internationale organisatie.”

Zelf heeft ze als danser ook de nodige bedrevenheid opgedaan. Na haar afstuderen deed ze mee aan theater- en tv-shows en trad ze op als achtergronddanseres met artiesten zoals Jamai Loman en Berget Lewis. “Die ervaringen zijn heel waardevol voor mij. Ik heb van alles geproefd en dat heeft me gevormd als choreograaf en danscoach.”

Binnen het hiphop genre heeft Enya zo haar eigen stijl ontwikkeld. “Ik kan er mijn creativiteit helemaal in kwijt. Dit past goed bij me.” De straatdansstijl heeft haar hart volledig veroverd. Dat had niemand verwacht toen ze als vijfjarig meisje begon met Kidswing aan de toenmalige dansschool Manders in Deurne.

Van K3 naar hiphop
“Ik was slecht in rekenen op de basisschool. Mijn juf zei: ‘Zet haar maar op dansen, dan leert ze tellen.’” Na enkele jaren vond de jonge Enya dansen op K3-liedjes en andere kindermuziek niet meer stoer. “Daarom ben ik hiphop gaan doen. De kledingstijl die erbij hoort, vind ik ook geweldig. Kijk maar naar wat ik nu aan heb.” Ze wijst naar haar wijde broek en lange T-shirt.

Lange tijd dacht de dansdocente als uitvoerend danser te blijven werken. Ze zette stappen om hogerop te komen. Deed onder andere auditie bij een Londens bureau om mee te werken aan grote producties, maar kreeg nul op het rekest omdat ze te klein zou zijn.

Om als zzp’er toch wat inkomsten te genereren, ging ze lesgeven. Dat begon met een paar uurtjes in Neerkant, maar breidde zich al snel uit naar meer en andere plaatsen. “Toen heb ik het coachen echt ontdekt. Het is zo leuk om die kids te zien groeien. Ik wil kijken hoever ik ze kan brengen.”

Redding van de dansschool
Ondertussen was de Deurnese trouw gebleven aan de dansschool waar ze zelf was begonnen. Inmiddels was die ingetrokken bij B-Trained in de voormalige Zeilbergse kerk. Davy Denkers gaf daar leiding aan het docententeam. “Toen hij wegging, zag ik mijn oude schooltje langzaam in duigen vallen. Ik dacht: ‘Dit kan ik niet laten gebeuren!’ Ik ben toen op Bas, de eigenaar van B-Trained, afgestapt en heb hem een boekje overhandigd vol praktische zaken over hoe de dansschool kon voortbestaan.”

Inmiddels runt Enya het dansgedeelte van de sportschool al jaren succesvol. Ze geeft er zelf les en stuurt andere docenten aan. “In het begin waren leerlingen erg gehecht aan hun vaste coach, maar ik heb hen geleerd dat het juist goed is als ze ook van anderen les krijgen. Iedere docent legt de nadruk toch weer op iets anders. Op deze manier blijven de leden zich maximaal ontwikkelen.”

Één grote familie
Naast haar werkzaamheden voor B-trained en lessen op andere plekken, heeft de danscoach ook nog haar eigen team, Colorful Movement. Hierin zitten dertien jongeren van 12 tot en met 18 jaar uit de regio, maar bijvoorbeeld ook uit Boxtel. “Het is zó leuk om met hen te werken. Ik kijk er wekelijks naar uit. Ook de ouders van de leden ken ik goed. Samen zijn we één grote familie.”

Ze wil bij elke wedstrijd aanwezig zijn. Zo was ze dus ook bij de auditie voor Holland’s Got Talent in april, getuige de groepsfoto die op haar eettafel staat. De uitzending hiervan is op 6 oktober. Ze mag er nu niks over kwijt, behalve dat het een geweldige ervaring was.

Wie de uitkomst van het tv-programma wil meekijken, kan 6 oktober vanaf 19.00 uur terecht bij De Reizende Man. Tickets, inclusief twee consumpties, zijn verkrijgbaar op Tickets-deurne.nl.

Foto’s: Josanne van der Heijden

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen