19.6 C
Deurne
donderdag 20 juni 2024
Home- DeurneDeurnese Johnny the Dutchman krijgt na 78 jaar alsnog erkenning voor inzet...

Deurnese Johnny the Dutchman krijgt na 78 jaar alsnog erkenning voor inzet tijdens Tweede Wereldoorlog

De inmiddels 97-jarige John Althuizen woont tegenwoordig in Californië in de Verenigde Staten maar groeide op in Deurne en zette zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in voor de Amerikaans divisie. Zondag 29 mei komt hij samen met drie andere Amerikaanse oorlogsveteranen naar Oorlogsmuseum Overloon en krijgt Althuizen 78 jaar na de oorlog het Draaginsigne Veteranen opgespeld. Een symbool van erkenning en waardering voor het risicovolle werk dat hij in de oorlog uitvoerde.

Tijdens de Duitse bezetting van Nederland was John net als vele anderen gedwongen om onder te duiken, voor de Arbeitseinsatz. Terwijl hij ondergedoken zat, werkte hij als koerier voor het verzet. Nadat de geallieerden in 1944 Deurne bevrijdden, besloot hij mee te gaan als tolk met de Amerikaanse 7th Armored Divsion. Maar niet nadat de commandant eerst een briefje met handtekening van zijn ouders had ontvangen met toestemming. De Deurnenaar stond bij zijn kameraden bekend stond als Johnny the Dutchman.

Meerdere malen gewond
Hij raakte tijdens hevige gevechten in onder meer Nederland, België en Duitsland meerdere malen gewond en ontving daarvoor ook onderscheidingen. Na de oorlog keerde hij terug naar huis in Deurne om vrij snel daarna te emigreren naar Amerika. Hij woont daar tot op de dag van vandaag nog altijd met zijn vrouw Jeanne.

Grote verrassing
John heeft nooit de Nederlandse veteranenstatus gekregen. Met hulp van Comité Ereschuld Onderscheidingen en het Nederlands Veteraneninstituut wordt de Nederlandse veteranenstatus na 78 jaar alsnog aan hem toegekend. John komt hiervoor in aanmerking omdat hij als Nederlander als tolk in een geallieerd leger heeft gediend. Hij is hiervan nog niet op de hoogte, het wordt dus een grote verrassing voor hem en zijn familie.

‘The Rifle’
Voor publiek is het mogelijk om zondag John en de andere drie Amerikaanse veteranen te ontmoeten in het museum. Zij signeren dan het boek ‘The Rifle’ van Andrew Biggio. Het boek is ter plekke te koop en staat vol met verhalen van deze en vele andere veteranen. De opbrengst gaat naar het goede doel; namelijk nog meer veteranen de kans geven terug te reizen naar de plekken waar zij tijdens de Tweede Wereldoorlog strijd hebben geleverd. De signeersessie duurt van 12.30 tot 14.30 uur. Tickets zijn verkrijgbaar via www.oorlogsmuseum.nl.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen