1.8 C
Deurne
zondag 3 december 2023
Home- DeurneDeurnese kunstenares Rini Hurkmans maakt herdenkingsmonument Peter R. de Vries in Amsterdam

Deurnese kunstenares Rini Hurkmans maakt herdenkingsmonument Peter R. de Vries in Amsterdam

De in Deurne geboren en getogen beeldhouwster en fotografe Rini Hurkmans gaat het herdenkingsmonument voor Peter R. de Vries in Amsterdam maken. Zij is gekozen uit vijf kunstenaars die een ontwerp mochten inzenden.

Het monument voor de misdaadverslaggever komt te staan op het Leidseplein, de plek van zijn laatste televisieoptreden. Het is nog niet duidelijk waar het stadsmonument precies op het plein komt te staan.

Derpsestraat
Een door Amsterdamse ambtenaren geselecteerde commissie waaronder enkele nabestaanden van De Vries, koos unaniem voor het ontwerp van de 68-jarige Hurkmans die tegenwoordig in Amsterdam woont. Ze bracht haar jeugdjaren door in de Derpsestraat in Deurne. Na haar middelbare schoolopleiding volgde zij opleidingen aan de Academie voor Beeldende Vorming Amersfoort (1974-1977) en Akademie voor Kunst en Vormgeving St.Joost in Breda (1977-1981).

New York
Naast haar werk als kunstenares is zij vanaf 1990 als docente werkzaam aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. In de periode 1992-1993 woonde ze tijdelijk in New York waar ze deelnam aan een internationaal programma van het The Institute for Contemporay Art, P.S. 1 museum.

‘Parque de la Memomoria’
Vanaf 1982 verzorgde ze diverse solotentoonstellingen, voornamelijk in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Ook was de kunst van de Deurnese te zien in vele andere musea en galerieën in binnen- en buitenland. In 1999-2000 maakte ze onder andere een beeld voor ‘Parque de la Memomoria’, het nieuwe park in Buenos Aires in Argentinië, waar de slachtoffers van de militaire junta worden herdacht.

Definitieve ontwerp
Voor het herdenkingsbeeld dat Hurkmans ter nagedachtenis aan Peter R. de Vries gaat maken, hadden ruim duizend mensen hun ideeën doorgegeven over welke idealen het monument moet uitdragen. “Ze verwacht begin volgend jaar haar definitieve ontwerp te kunnen presenteren”, meldt de gemeente Amsterdam.

De misdaadjournalist werd op 6 juli 2021 in Amsterdam neergeschoten vlak nadat hij een bijdrage had geleverd in het tv-programma RTL Boulevard. Negen dagen later overleed hij aan zijn verwondingen.

Foto: Wikipedia

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen