5.6 C
Deurne
dinsdag 6 december 2022
Home- DeurneDeurnese mestverwerker vindt dat gemeente bouwrechten weigert zonder goede reden

Deurnese mestverwerker vindt dat gemeente bouwrechten weigert zonder goede reden

Het mestverwerkingsbedrijf van Aldenzee BV in Deurne wil graag uitbreiden maar mag dit niet van de gemeente Deurne. De ondernemers vinden dat de gemeente hen de bouwrechten af neemt voor de toekomst zonder een goed onderbouwde motivering. Daarom hebben ze een milieu-adviesbureau in de arm genomen die namens hen een zienswijze heeft ingediend.

De gemeente geeft tegenover het ED aan dat er wel een goede reden is om de uitbreiding niet toe te staan. Op 1 januari 2023 gaat in Nederland de Omgevingswet in en worden tientallen wetten en honderden regels gebundeld in één nieuwe wet. Hierbij vervallen de huidige bestemmingsplannen en komt er een tijdelijk omgevingsplan.

Geuroverlast
In Deurne betekent dit dat er een verbod komt op nieuwe mestverwerkers in de buurt van bebouwing met het oog op voorkoming van geuroverlast. Het bestemmingsplan wordt nu zo gewijzigd dat de bebouwing, die reeds in gebruik is voor mestverwerking, mag worden voortgezet. Een bouwkundige uitbreiding is echter niet toegestaan.

Niets bekend over klachten
Het milieu-adviesbureau Amitec uit Uden dat optreedt namens Aldenzee BV, meldt dat er bij de mestverwerker niets bekend is van klachten over geur. “Het college geeft aan dat er regelmatig klachten over geuroverlast zijn, maar bij het bedrijf zijn deze geurklachten over mest niet bekend”, geeft het adviesbureau aan. Amitec en de ondernemers willen graag een overzicht van de klachten zien en willen weten wat de reden is waarom deze nooit gecommuniceerd zijn met het bedrijf.

Onterecht
In de zienswijze stelt het milieu-adviesbureau dat Aldenzee BV nu onterecht wordt beperkt in de ontwikkeling en groei van het bedrijf op industrieterrein Kranenmortel: “De gemeente heeft toegestaan dat er woningen zijn gebouwd in de directe omgeving van het industrieterrein. De ondernemer moet nu boeten voor de keuzes van de gemeente.”

De zaak wordt op dinsdag 5 juli behandeld in de gemeenteraadsvergadering. Amitec laat tegenover het ED weten zich te beraden op vervolgstappen.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen