4.3 C
Deurne
dinsdag 27 februari 2024
Home- DeurneDeurnese muzikant Peter de Vries (1950-2023) overleden; ‘Een sociaal mens en een...

Deurnese muzikant Peter de Vries (1950-2023) overleden; ‘Een sociaal mens en een goddelijke bassist’

Muzikant Peter de Vries uit Deurne is woensdag onverwachts overleden op 73-jarige leeftijd. Hij speelde als bassist bij de bekende bands Bots uit Eindhoven en CCC Inc uit Neerkant. Tegenwoordig maakte De Vries deel uit van de Willy DeVille-tributeband Bandeville, waarmee hij afgelopen weekend nog optrad.

“Onze ‘PDV’ was een sociaal mens en een goddelijke bassist in onze band. We gaan hem ontzettend missen”, zeggen de bandleden van Bandeville op hun Facebookpagina.

Bots
Bij de band Bots was De Vries één van de leden van het eerste uur. De band ontstond in 1974 als afstudeerproject van Hans Sanders op de Sociale Akademie in Eindhoven. Andere leden waren Bonkie Bongaerts, Sjors van de Molengraft en Floris Teunissen van Manen. De eerste albums werden geproduceerd door Peter Koelewijn. De nummers van de muziekgroep stonden in het teken van links politiek activisme.

Als bassist speelde Peter de Vries in de beginjaren bij Bots, waarna hij twee jaar uit de band stapte om eind 1977 terug te keren. Zijn gitaarspel is te horen op verschillende elpees van Bots, zoals ‘Van kwaad tot erger’ en ‘Je voelt pas nattigheid als je droog komt te staan’. Hij trad in 1979 ook op met de band in theaters tijdens de Bots Roodshow. Een concert in Frankfurt op het festival ‘Rock gegen Rechts’ in juni van datzelfde jaar zorgt voor de grote doorbraak van Bots in Duitsland. De Vries speelde ook mee op drie platen die de groep maakte voor de Duitse markt.

CCC Inc.
Daarnaast speelde De Vries in 1974 bij de bekende Nederlandse Americanaband CCC Inc. die oorspronkelijk uit Amsterdam kwam, maar begin 1970 verhuisde naar Neerkant en daar een muziekcommune begon met onder meer Ernst Jansz en Joost Belinfante. Met de folkband maakte Peter de Vries ook een tournee door Denemarken.

Bekijk hieronder een concert van Bandeville met De Vries als bassist en Yadonna West, de voormalig backing-vocaliste van Willy Deville en Neil Young.

Foto’s: Bandeville/Bots

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen