4.3 C
Deurne
dinsdag 27 februari 2024
Home- DeurneDeurnese ‘Piet Friet’ stopt na 46 jaar met bakken

Deurnese ‘Piet Friet’ stopt na 46 jaar met bakken

Piet van Bussel is zijn naam, maar iedereen in Deurne kent hem als ‘Piet Friet’. Na 46 jaar friet en snacks bakken stopt Piet met zijn zaak ‘Friet van Piet’ in de Koolhof in Deurne.

Alleen dit weekend op zaterdag 28 en zondag 29 augustus is Piet nog achter de vitrine te vinden in zijn zaak aan de Schelde en dan vindt hij het tijd om eens wat anders te gaan doen. “Ik ben nu bijna 71 jaar en dan komt er zo’n moment dat je denkt ‘di was ut wel’. Het moment is daar dat ik er eens voor de mensen ben die er altijd voor mij zijn geweest”, vertelt Piet van Bussel zaterdagmorgen in een interview op DMG Radio.

Vreekse Hut
De ondernemer stopt met werken op bijna precies dezelfde plek als waar hij 46 jaar geleden begon. “Ik ben in 1976 gestart met café ’t Hofke hier in het winkelcentrum van de Koolhof, dat was toen net gebouwd. Daarna heb ik aan de Liesselseweg waar nu de Reizende Man zit, een hele tijd de Vreekse Hut gehad, dat was toen echt dé tent van Deurne. En toen het goed liep nog een frietzaak erbij die ik had onderverhuurd. Toen de beste tijd van de Vreekse Hut er op zat, ben ik cafetaria De Markt gestart in Asten en zo uiteindelijk weer in Deurne terechtgekomen”, vertelt Piet.

Café in de frietzaak
De terugkeer in de gemeente was nog niet meteen op de plek waar hij nu afscheid neemt maar in de Heiakker. “Ik fietste toen een keer op Eerste Kerstdag door die wijk en ik dacht: hier kunnen ze eigenlijk nog best een frietzaak gebruiken. Dus naar de gemeente en de vergunningen aangevraagd en toen gestart aan de Meent in de Heiakker.” Uiteindelijk keerde Piet terug naar het winkelcentrum in de Koolhof waar hij zijn horeca-carrière ook is gestart met café ’t Hofke. Bij ‘Friet van Piet’ kwamen de klanten niet alleen om iets te eten of te drinken maar ook voor de gezelligheid: “Dat is denk ik best wel uniek, het was eigenlijk gewoon een café in de frietzaak”, lacht Piet.

Het geheim
Waar hij ook een cafetaria had, altijd waren er mensen die zweerden bij de friet van Piet. Wat het geheim is van zijn friet wil hij nu wel verklappen. “Het is helemaal geen geheim van de friet. Want het maakt niet uit welk merk friet of wat voor soort aardappel je gebruikt. Het gaat om het frietvet! Dat is gewoon plantaardige olie maar je moet het op tijd verversen en dat willen andere collega’s nog wel eens uitstellen. Het geheim is dus gewoon op tijd het frietvet vervangen en niet denken dat het nog wel twee dagen extra kan”, legt Van Bussel uit.

Wennen
Wat hij vanaf maandag gaat doen weet Piet nog niet. “Het zal wel wennen zijn. ’s Avonds op de bank maar tv kijken denk ik. Ik zie er nog best tegenop dat ik na dit weekend niet meer in de frietzaak hoef te staan want dit heb ik mijn hele leven gedaan. Zeven dagen per week en zo’n tien tot elf uur per dag. Dan val je toch ineens in een gat.”

De inwoners van de Koolhof hoeven niet bang te zijn dat ze vanaf maandag geen friet meer kunnen krijgen in hun wijk, vertelt Van Bussel: “De frietzaak komt in goede handen terecht en wordt overgenomen door Jack de Louw.”

Foto: DeurneWiki

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen