12.5 C
Deurne
donderdag 23 mei 2024
Home- DeurneDeurnese product-designer Vera Nooijen vertelt over haar grote droom bij Café De...

Deurnese product-designer Vera Nooijen vertelt over haar grote droom bij Café De Wieger

De in Deurne opgegroeide Vera Nooijen is productdesigner en is werkzaam in haar eigen studio aan huis, maar ze runt samen met haar vriend ook groepsaccommodatie Wertemerhoeve in Evertsoord. Ze droomt ervan deze vakantiewoningen uiteindelijk volledig in te kunnen richten met haar eigen ontwerpen.

Op donderdagavond 16 mei is Vera Nooijen te gast bij Café De Wieger en vertelt ze over de ontwerpen en producten die ze creëert. Die worden omschreven als experimenteel, minimalistisch en simpel, maar effectief. Het werk van Nooijen is al te zien geweest op verschillende exposities en beurzen, waaronder VOLOP ART Deurne (2021), de Dutch Design Week Eindhoven (2022) en Brussels Design September (2023).

Restmateriaal
Als designer probeert Vera graag nieuwe materialen en technieken uit. Ze legt uit dat dit vaak leidt tot verrassende resultaten. Voor haar afstudeerproject ‘Re-value’ gebruikte ze bijvoorbeeld het restmateriaal van natuursteen waar normaliter niets meer mee gedaan wordt. Vera gaf het ‘waardeloze’ materiaal weer waarde door er producten van te maken, zoals de Table Layers en een Wall Shelf.

Ook houdt Nooijen zich bezig met grafisch design, waarin herhaling een belangrijke rol speelt. In haar werk Roomdivider heeft ze ogenschijnlijk simpele lijnen en vormen samengevoegd tot een ingenieus geheel. “Ik bedacht een nieuwe interventie die ik op de breimachine kon toepassen. Ik gebruikte elastiekjes als ongebruikelijk breimateriaal. Hiermee benadruk ik het ambacht van het breien, omdat het product – de roomdivider – precies laat zien hoe het gemaakt is. En door het gebruik van elastieken ontstaat er meer elasticiteit, 3D en lege ruimtes dan wanneer je regulier draad zou gebruiken”, vertelt Vera Nooijen.

Design en ontspanning
Met dit soort nieuwe designproducten hoopt Vera in de toekomst haar groepsaccommodatie te kunnen voorzien van een geheel eigen inrichting en vormgeving om het zo een unieke plek te maken waar design en ontspanning samenkomen.

Vera Nooijen volgde een creatieve opleiding aan het SintLucas in Boxtel. Daarna verhuisde ze naar Rotterdam om aan de Willem de Kooning Academie verder te studeren. Ze liep stages bij verschillende toonaangevende ontwerpstudio’s en studeerde in 2022 af als product-designer. Sindsdien heeft ze haar eigen Studio Vera Nooijen en runt ze tegenwoordig ook de groepsaccommodatie Wertemerhoeve.

Café De Wieger met Vera Nooijen vindt plaats op donderdag 16 mei om 20.00 uur in het Groot Atelier van Museum De Wieger aan de Oude Liesselseweg 29 in Deurne. De entree bedraagt 5 euro. Reserveren is gewenst en kan op de website van Museum De Wieger. Meer informatie over Vera en haar ontwerpen vind je op studioveranooijen.nl.

Foto’s: Museum De Wieger/Vera Nooijen

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen