16.2 C
Deurne
zaterdag 18 mei 2024
Home- Deurne‘Commissie’ van Dorpsvereniging Griendtsveen gaat nieuwe bewoners van ‘Het Klooster’ voordragen

‘Commissie’ van Dorpsvereniging Griendtsveen gaat nieuwe bewoners van ‘Het Klooster’ voordragen

Vier huurappartementen en twee studio’s moeten er komen in het oude klooster van Griendtsveen dat al jaren leegstaat. Woningcorporatie Woonwenz uit Venlo wil als nieuwe eigenaar verder verval voorkomen met de ombouw en het Rijksmonument in oude glorie herstellen. Voor het vinden van de toekomstige bewoners wordt er door Dorpsvereniging Griendtsveen een ‘commissie’ gevormd wordt die voordrachten doet voor kandidaat-huurders.

Nu het klooster bezit is geworden van Woningcorporatie Woonwenz en onder haar verantwoordelijkheid het herbestemmings- en restauratieproject wordt uitgevoerd, heeft Stichting ‘Het Klooster’ haar activiteiten beëindigd. Omdat de oorspronkelijke initiatiefnemers van het project het belangrijk vinden dat de dorpsgemeenschap ook betrokken blijft bij de woningtoewijzing, heeft de stichting aan Dorpsvereniging Griendtsveen gevraagd om daarvoor zorg te dragen.

Advies
Hiervoor is overleg geweest met Woonwenz, waarbij is besloten om een soort van adviescommissie in het leven roepen, die assisteert bij de selectie van toekomstige bewoners. “Deze voordracht wordt dan meegewogen bij de uiteindelijke toewijzing, welke door Woonwenz gedaan zal worden; Woonwenz is de verhuurder en dus ‘contractpartij’. Het gaat hier dus om een advies van de te vormen commissie, Woonwenz maakt de uiteindelijke keuze”, legt de dorpsvereniging uit.

Voor de procedure bij woningtoewijzing en het verhuur van de woningen wordt door Woonwenz in overleg met de Dorpsvereniging Griendtsveen een ‘verhuurplan’ opgesteld. “Dat plan zal in september/oktober van dit jaar worden vastgesteld door de leiding van Woonwenz. Direct daarna kunnen de woningen worden toegewezen”, meldt Dorpsvereniging Griendtsveen.

Doelgroepen
Er is onder meer ook vastgesteld voor welke doelgroepen de appartementen bestemd zijn. Daarvan maakt Woonwenz een overzicht en gaat de dorpsvereniging voor inventariseren wie belangstelling heeft om een appartement of studio te huren in ‘Het Klooster’. Ook wordt dan bekendgemaakt welke stappen huurders moeten doorlopen en aan welke criteria voldaan moet worden om in aanmerking te komen voor een plek in het gebouw.

Op dit moment wordt in de tuin van het klooster al flink gewerkt door de Werkgroep Kloostertuin. Deze vrijwilligers richten de tuin opnieuw in en gaan deze later ook onderhouden en beheren onder de vlag van Dorpsvereniging Griendtsveen.

Inspirerend
Het project is tot stand gekomen door een samenwerking van Stichting Het Klooster, Gemeente Horst aan de Maas, provincie Limburg, de parochie en de dorpsraad. Een aantal vrijwilligers uit het dorp en bevriende adviseurs hebben als Stichting Het Klooster het plan in de steigers gezet. Volgens de initiatiefnemers een goed bewijs van hoe actief, levendig en creatief de Griendtsveense dorpsgemeenschap is: “Ook de manier waarop nu al vele vrijwilligers bezig zijn om de verwilderde kloostertuin in oude glorie te herstellen, is een inspirerend en mooi voorbeeld daarvan.”

De planning is dat de nieuwe bewoners van het gerestaureerde voormalige klooster begin 2025 de sleutel krijgen van hun woning.

Lees ook:

Foto: Stichting Het Klooster

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen