14.6 C
Deurne
maandag 20 mei 2024
Home- DeurneDeurnese tieners van Scouting St. Jozef gaan naar World Scouts Jamboree in...

Deurnese tieners van Scouting St. Jozef gaan naar World Scouts Jamboree in Zuid-Korea

De vijf jonge leden van Scouting St. Jozef hebben er bijna twee jaar voor geoefend en kijken er al net zolang naar uit; de World Scouts Jamboree (WSJ). Eind volgende maand wordt al het voorbereidingswerk beloond en vertrekken Janda (15), Mies (15), Stijn (15), Sanne (17) en Dante (14) naar Zuid-Korea om deel te nemen aan het grootste internationale Scoutingkamp ter wereld.

50.000 scouts uit meer dan 150 verschillende landen in de leeftijd van 14 tot 18 jaar komen daar samen en ook de vijf uit Deurne zijn erbij. Een ‘Once-in-a-lifetime-event’ noemen ze het zelf en dat willen de tieners voor geen goud missen.

2000 Nederlanders
Ze zijn niet de enige Nederlanders die naar Zuid-Korea reizen. Bijna 2000 scoutingleden uit ons land vertrekken deze zomer naar de twaalf dagen durende World Scouts Jamboree. De Nederlandse afvaardiging die naar de Jamboree gaat, bestaat uit 1250 jeugddeelnemers en ruim 700 vrijwilligers.

Goed voorbereid
Dat alle deze scoutingleden goed voorbereid zijn en veel zin hebben in hun avontuur, was al te merken tijdens de afsluiting van hun voorbereidingen met het contingentskamp tijdens het Hemelvaartweekend. Hierbij werden ook de kledingpakketten aan de scoutingleden uitgereikt, die ze nodig hebben voor de Jamboree. Met muziek, dans en lasershows werd er al een voorproefje gegeven op hun avontuur in Zuid-Korea.

Bladsnuitkevers
De jeugddeelnemers zijn ingedeeld in 35 troepen die elk bestaan uit 36 deelnemers en vier begeleidende stafleden. De troepen zijn elk genoemd naar een in Nederland voorkomend insect. De jeugdleden van Scouting St. Jozef zitten in de troep met de naam: Bladsnuitkever. Daarom hebben ze al flink geoefend op hun yell in het Koreaans. “Ulineun ip baumi”, roepen Janda, Mies, Stijn, Sanne en Dante in koor. Vertaald in het Nederlands is dat: wij zijn de bladsnuitkevers.

Koreaanse cultuur
De troepen hebben de laatste twee jaar al diverse kampen bijgewoond die zijn bedoeld om van de troep een hechte groep te maken. Bij het eerste kamp leerden zij elkaar beter kennen en vergrootten ze hun kennis van de Koreaanse cultuur. Daarbij kwamen onder meer Koreaans eten, kampvuur en karaoke aan bod. Tijdens het tweede kamp kregen de deelnemers te horen wie hun buddy wordt tijdens de WSJ. “Dat is een andere deelnemer van de troep waarmee je het goed kan vinden. De buddy weet tijdens de reis altijd waar de ander is en is er om gezellig mee te kletsen en als buddykoppel deel je samen een tent”, leggen de scoutingleden uit.

Bijzondere dingen eten
De World Scouts Jamboree duurt van 1 tot en met 12 augustus, maar de vijf leden van Scouting St. Jozef vertrekken al ruim daarvoor omdat ze voorafgaand aan het kamp eerst een 5-daagse reis maken door Zuid-Korea, waarbij ze van alles leren over het land en de inwoners. Ze gaan onder meer de stad Seoul verkennen en brengen daarbij een bezoek aan de Lotte Tower, the National Folk Museum of Korea en verschillende tempels. Daarnaast gaan ze bijzondere dingen eten en gaan ze zelfs een dag bij een Koreaans gezin doorbrengen, zodat ze van dichtbij het echte Koreaanse leven kunnen meemaken.

Hoge temperaturen
Ook bij het scoutingkamp zelf zullen ze kennismaken met de cultuur van het land, maar ook met die van de andere deelnemers van 150 verschillende nationaliteiten. Hoewel het de laatste tijd in Deurne al erg warm is, zullen de hoge temperaturen in combinatie met de hoge luchtvochtigheid in Zuid-Korea ook nog een uitdaging worden tijdens de lange wandeltochten en verschillende opdrachten. Bij het internationale scouting-evenement verblijven de deelnemers op een kampterrein van ongeveer 6,5 bij 2,5 kilometer, waar ze zullen overnachten in tenten.

Begeleiders
Gelukkig hoeven de Deurnese tieners niet alles in hun eentje te doen, ze krijgen hulp van verschillende vrijwilligers die meereizen met de jeugdleden. Voor de Nederlandse delegatie zijn dit er ruim 700, waarvan er vier afkomstig zijn van Scouting St. Jozef. Eric gaat mee als staflid bij één van de troepen. Bart, Roel en Niels gaan mee als lid van het International Service Team (IST). Waar Eric continue bezig is met zijn troep De Duizendpoten, gaan Bart, Roel en Niels zich bezighouden met ondersteunende taken zoals logistiek, terreinbeheer, foerage en activiteitenbegeleiding. Dit hebben ze ook bij alle voorbereidingskampen van de jeugddeelnemers in de afgelopen tijd gedaan, dus ook zij zijn goed voorbereid op de World Scouts Jamboree.

Uitzwaaien
Janda, Mies, Stijn, Sanne en Dante vertrekken op dinsdag 25 juli samen met nog een aantal andere scouts uit de regio richting de World Jamboree in Zuid-Korea. Om 08.30 uur worden ze uitgezwaaid bij het Hofke van Marijke door hun ouders, vrienden en andere scoutingleden. De WSJ wordt elke vier jaar georganiseerd en vond in 1937 en 1995 in Nederland plaats. De eerstvolgende World Jamboree is in 2027 en wordt in Polen gehouden.

Foto’s: Scouting St. Jozef

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen