18.8 C
Deurne
vrijdag 19 augustus 2022
Home- DeurneDeurnese varkenshouders richten 'Innovatiepark de Vlier' op

Deurnese varkenshouders richten ‘Innovatiepark de Vlier’ op

Vijf agrarische ondernemers uit Deurne hebben de handen ineengeslagen om de uitstoot van onder meer ammoniak terug te dringen. Onder de naam Innovatiepark de Vlier ontwikkelen de varkenshouders een uniek, innovatief integraal systeem. Hiermee hopen zij de uitstoot van hun bedrijven veel verder terug te dringen dan de wettelijke norm.

De agrarische sector is continu aan veranderingen onderhevig. De vijf varkenshouders die hun krachten gebundeld hebben binnen Innovatiepark de Vlier, zochten een manier om hun bedrijf zo in te richten dat ze klaar zijn voor de toekomst. Dat doen zij onder de naam Innovatiepark de Vlier. ‘Samenwerken is essentieel voor de unieke gebiedsgerichte aanpak’, aldus Angelo Swinkels, voorzitter van Innovatiepark de Vlier.

Het doel van de vijf ondernemers is om de geur- en ammoniakemissie van hun  varkensbedrijven flink te reduceren. Hiervoor hebben zij een integraal systeem ontwikkeld dat de uitstoot bij de bron aanpakt. ‘Door de uitwerpselen van de dieren eerst op te vangen in een kelder en te verdunnen met water, wordt het percentage ammoniak al flink verlaagd. Ammoniak is een belangrijke veroorzaker van de stikstofuitstoot. Dit water en mestmengsel wordt op één van de locaties bewerkt en gezuiverd met behulp van een proces dat lijkt op dat van een rioolwaterzuiveringsinstallatie. Met pijpleidingen worden de bedrijven met elkaar verbonden. Op deze manier kunnen transporten over de weg worden vermeden. Door geur- en ammoniakarme meststoffen te maken, nemen ook de emissies bij het bemesten van het land flink af.

Procedure

Om dit alles voor elkaar te krijgen, onderhouden de varkenshouders al sinds het begin nauwe contacten met gemeente en provincie. Binnen het platform Vitaal Platteland, zijn de boeren geselecteerd als proeftuin. ‘We wijken met ons plan af van de gebaande paden. We kiezen niet voor chemische luchtwassers die alleen ammoniak aanpakken, maar voor oplossingen die tegelijkertijd geur, broeikasgassen, en leefklimaat verbeteren en bovendien brandveiliger zijn. Daarnaast kiezen we voor continue monitoring van de uitstoot en hierin zijn we transparant. Met de gemeente Deurne hebben we constructieve gesprekken gevoerd. Het vijftal hoopt dat ook de provincie gelooft in hun plannen.

Rabobank

Naast de gemeente en de provincie zijn meerdere partijen betrokken bij het project. Onder hen de Rabobank. Als food- en agribank draagt de Rabobank innovatieve projecten als Innovatiepark de Vlier een warm hart toe. De bank ondersteunt het project van de Deurnese varkenshouders dan ook vanaf het eerste uur. Rudi van Hoof, directievoorzitter Rabobank Peelland Zuid ‘Het is voor ons een logische stap om een bijdrage te leveren aan ondernemers die meedenken over regionale vraagstukken en grotere kwesties als transitie-, economische- en ecologische doelstellingen. Alleen zo creëren we een toekomstbestendig Oost-Brabant.’

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen