13.9 C
Deurne
donderdag 2 mei 2024
Home- DeurneDeurnese wijkagenten waarschuwen inwoners voor cybercrime, WhatsApp-fraude en fietsendiefstal

Deurnese wijkagenten waarschuwen inwoners voor cybercrime, WhatsApp-fraude en fietsendiefstal

De grote opvallende vrachtwagen van de politie met daarin het Mobiel Media Lab stond woensdag opgesteld in de Oude Martinetstraat in Deurne. Een actie van de politie Deurne-Asten-Someren om in contact te komen met inwoners om hen te informeren over een aantal actuele thema’s.

Organisator en Senior GGP Robert ter Voert van politie DAS en wijkagenten Marjon van Helmond, Hans Bosmans, Bert ter Voert en Adwin Mols stonden van 10.00 tot 17.00 uur klaar om het gesprek aan te gaan over cybercrime, WhatsApp-fraude en fietsendiefstal.

Nepbankmedewerker
Drie onderwerpen die aan de orde van de dag blijken te zijn; dinsdag hield de politie nog een 26-jarige man uit Deurne aan, die wordt verdacht van het online bedreigen en stalken van meerdere personen. Onder cybercrime valt ook het zogeheten spoofing. Hierbij wordt een slachtoffer eerst gebeld door een nepbankmedewerker, die vertelt over zogenaamde verdachte transacties op je rekening. Even later verschijnt er dan iemand aan de deur die zegt een medewerker van de bank te zijn, die je bankpas komt ophalen.

Verschillende senioren in Deurne zijn hier de laatste tijd slachtoffer van geworden. Begin maart werd met een smoes de bankpas van een hoogbejaarde vrouw aan de Stationslaan door criminelen ontfutseld waarna met de pas grote bedragen in Brouwhuis werden gepind. Ook in januari werd een 82-jarige vrouw in Deurne slachtoffer van de oplichtingstruc door een zogenaamde bankmedewerker. Vorig jaar overkwam in november een 86-jarige vrouw in de Hofstraat hetzelfde.

Makkelijke slachtoffers
“Elke keer weer zijn het de ouderen onder ons die het makkelijkst slachtoffer worden van dit soort criminelen”, zegt de politie. “De bank zou je nooit op deze manier op bellen. Laat staan dat er iemand van de bank bij je aan de deur komt om je bankpas op te halen. We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: trap er niet in en geef nooit je bankgegevens af!”

De politie geeft aan dat ouderen vaak geen social media hebben en niet op de hoogte zijn van de nieuwste oplichtingstrucs. Ook zijn sommigen licht dementerend of te goed van vertrouwen. Daarom is het volgens de politie belangrijk dat kinderen hun ouders, maar ook bijvoorbeeld bejaarde buren hierover goed informeren. De politie geeft een aantal tips om internetfraude tegen te gaan:

  • Wanneer je ouders worden gebeld door de ‘bank’, is het advies om meteen op te hangen.
  • De ‘bank’ zegt dat ze iemand langs sturen om hen te helpen?  Bel meteen de politie.
  • Is er iemand binnen geweest en vertrouw je het niet? Laat alles staan en blijf van de computer af . Bel direct met de politie.
  • Bij twijfel? Bel altijd eerst met de politie via 0900-8844.

‘Vriend-in-noodfraude’
Een ander onderwerp dat woensdag ook door de Deurnese wijkagenten werd besproken met inwoners, was WhatsApp-fraude. Ook hierbij wordt door criminelen vaak misbruik gemaakt van de goedgelovigheid of onwetendheid van ouderen op digitaal gebied. De politie noemt deze manier van oplichting ook wel ‘vriend-in-noodfraude’, omdat het vaak gaat om een zogenaamde vriend, familielid of andere bekende die in een bericht zegt dat hij of zij dringend financiële hulp nodig heeft.

De ‘bekende’ zit bijvoorbeeld zogenaamd in het buitenland vast en is zijn geld, telefoon en papieren kwijt. Of hij heeft zijn telefoon per ongeluk in de wasmachine gedaan en kan daarom niet internetbankieren. Deze ‘bekende’ vraagt je om snel geld over te maken. Als je hieraan meewerkt, volgt er vaak een tweede verzoek. Achteraf blijkt het account van deze vriend gehackt te zijn. Het kan ook zijn dat de oplichter een vals account of een nieuw telefoonnummer gebruikte. De echte bekende in kwestie is zich van geen kwaad bewust. Deze vorm van fraude komt op WhatsApp verreweg het meeste voor maar kan ook plaatsvinden via e-mail, SMS, Snapchat en Telegram.

‘Hoi mam’
Alarmbellen moeten zeker afgaan bij de inmiddels bekende WhatsApp-berichten die beginnen met ‘Hoi mam, mijn telefoon was stuk, heb een nieuwe gekocht. Dit is mijn nieuwe nummer, het oude kun je weggooien’. Criminelen doen zich op deze manier voor als bijvoorbeeld een dochter of zoon van het slachtoffer. Die denkt hierdoor te communiceren met hun kind, maar in werkelijkheid wisselen ze berichten uit met digitale dieven die in het gesprek ook snel zullen melden dat ze geld nodig hebben om een of andere reden.

Vaak hebben de criminelen zich door middel van social media en andere online informatie goed voorbereid, waardoor ze veel weten van het slachtoffer en de persoon als wie ze zich voordoen. Hierdoor kan het lijken dat het slachtoffer echt met een zoon of dochter communiceert.

Om te voorkomen dat je in WhatsApp-fraude trapt, heeft de politie een aantal tips:

  • Scherm je gegevens op sociale media zo veel mogelijk af.
  • Wees kritisch op het invullen van online formulieren en het delen van persoonlijke gegevens.
  • Onthoud altijd: appt een bekende je met het verzoek om geld over te maken? Betaal nooit voordat je diegene hebt gebeld of fysiek hebt gesproken.

E-bikes
Ook een groeiende vorm van criminaliteit is de diefstal van fietsen en e-bikes. De politie meldde onlangs nog dat in Deurne, Asten, Someren en omliggende dorpen het aantal diefstallen de afgelopen tijd sterk is toegenomen. Landelijk zijn in 2022 bijna twee keer zoveel fietsen gestolen als in 2021. In dat laatste jaar stond Deurne op de vierde plaats als gemeente waar de meeste e-bikes werden weggehaald.

Om te voorkomen dat je fiets wordt gestolen, heeft de politie een aantal tips. Het belangrijkste advies heeft te maken met de manier waarop je de fiets of e-bike op slot zet. De politie adviseert om je fiets altijd ergens aan vast te maken met een extern slot: “Zo voorkom je dat je fiets opgepakt wordt en de dief op een andere locatie op z’n gemak het slot kan verwijderen.” Verder is het devies om twee sloten te gebruiken; naast het standaard slot nog een los kettingslot bijvoorbeeld en niet een insteekslot op het bestaande slot.

Verschillende merken
De politie benadrukt dat het belangrijk is om verschillende merken sloten te gebruiken: “Veel fietsendieven zijn gespecialiseerd in één soort slot.” Verder moet je een kettingslot altijd hoog en van de grond af hangen zodat het niet op de grond kapot geslagen kan worden met bijvoorbeeld een steen. “Zet je fiets ook nooit alleen aan het voorwiel vast. Sommige fietsendieven draaien gewoon het voorwiel los en nemen de rest van de fiets mee”, meldt de politie.

Naast diefstalpreventie, kun je ook een aantal dingen doen die het makkelijker maken om je gestolen fiets of e-bike terug te vinden. “Maak een foto van je fiets en noteer het framenummer. Zodoende beschik je over de juiste informatie mocht je fiets onverhoopt toch gestolen worden. Een fiets waarvan aangifte is gedaan zonder framenummer, is eigenlijk niet terug te vinden”, zegt de politie. Die adviseert om altijd aangifte te doen bij diefstal: “Zonder aangiftes worden fietsendieven nooit opgespoord, gepakt en veroordeeld.”

Het Mobiel Media Lab toert deze week nog verder door de regio. Projectleider Ed Sabel van de Nationale Politie vertelt dat de vrachtwagen en lokale wijkagenten donderdag in Asten staan bij het gemeentehuis en vrijdag in Someren, ook bij het gemeentehuis.

Foto: politie DAS

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen