20.4 C
Deurne
donderdag 2 mei 2024
Home- DeurneDierenambulance Helmond gepikeerd over keuze van Deurnes college voor Eindhovense organisatie

Dierenambulance Helmond gepikeerd over keuze van Deurnes college voor Eindhovense organisatie

Het college van Deurne heeft onlangs besloten dat de gemeente zich voor de opvang van zwerfdieren vanaf 1 januari 2024 aansluit bij de Stichting Regionale Opvang Zwerfdieren Eindhoven (ROZE). Dit is tegen het zere been van Dierenambulance Helmond dat ook een aanbod heeft gedaan voor de opvang van zwerfdieren in Deurne, dat werd afgewezen door de gemeente.

Volgens het bestuur van de organisatie motiveert het college hun keuze met ‘oneigenlijke gebruikte argumenten’ en worden de gemeenteraadsleden voorzien van ‘foutieve informatie’. “Gepikeerd, teleurgesteld en gepasseerd”, zegt het bestuur van Dierenambulance Helmond over hoe ze zich voelen door de manier waarop het Deurnese college hun keuze heeft gemaakt.

Smakterheide
De opvang voor zwerfdieren gebeurde in Deurne tot nu toe door Dierenopvang Op de Smakterheide, maar deze organisatie stopt met hun activiteiten. “Die partij heeft aangegeven de overeenkomst na 31 december 2023 niet te willen verlengen. De overeenkomst met de huidige partij hebben we samen met Venray, Horst aan de Maas, Peel en Maas, Venlo, Bergen en Beesel. Ook die overeenkomsten worden beëindigd”, meldt het college.

Gemeenten hebben voor opvang van zwerfdieren de wettelijke taak om deze dieren voor minimaal twee weken op te vangen. Het gaat meestal om honden, katten en konijnen. Het aanbod van Dierenambulance Helmond sluit hier volgens secretaris Berry Smits prima op aan: “De offerte voorziet in de wettelijke taken zoals die voor gemeentelijke overheden gelden. Diensten die Dierenambulance Helmond momenteel tot volle tevredenheid verzorgt voor de gemeenten Helmond, Laarbeek, Asten, Someren en Gemert-Bakel.”

Smallere basis
Maar volgens het college van Deurne zijn er een aantal redenen om niet voor de Helmondse opvang te kiezen: “Dierenambulance Helmond werkt in opdracht van gemeente Helmond, Someren en Asten. Dit is een smallere basis dan ROZE die is gestart vanuit veertien gemeenten en waarbij meerdere Noord-Limburgse gemeenten ook aan zullen sluiten. Deze schaalgrootte maakt het mogelijk zaken breder en professioneler op te pakken en in te richten.”

Het bestuur van Dierenambulance Helmond vindt dat het Deurnese college de gemeenteraad met die uitspraak voorziet van ‘foutieve informatie’: “Bijvoorbeeld dat Dierenambulance Helmond ‘slechts’ voor de gemeente Helmond, Asten en Someren haar diensten zou verlenen. Het lijkt alsof Laarbeek en Gemert-Bakel bewust zijn verzwegen. Daarmee beoordeelt het college ons op een smallere basis.”

Verkeerd beeld
Berry Smits van de opvang in Helmond vindt dat hiermee een verkeerd beeld wordt geschetst, dat wordt gebruikt om op een oneigenlijke manier een beslissing te verantwoorden: “Kortom de gemeenteraad wordt foutief en onvolledig geïnformeerd! Een absolute doodzonde om gemeenteraden op deze wijze te informeren. Verder overigens geen woord over de mogelijke samenwerking tussen gemeenten binnen de Peelregio”, zegt Smits. “We willen als Dierenambulance Helmond, als afronding van ons werkgebied, graag met de gemeente Deurne in zee. Een afwijzing is mogelijk. Maar dan wel gebaseerd op de juiste informatie en dus met een goede overweging.”

Ook de rest van de onderbouwing die gemeente Deurne noemt om hun keuze voor ROZE uit te leggen, is volgens de Helmondse dierenopvang niet steekhoudend. “Met verontwaardiging en teleurstelling namen we kennis van deze redenen. We kwamen al snel tot de conclusie dat deze oneigenlijk waren en zelfs dat men ‘appels met peren’ vergeleek”, zegt Berry Smits. Het college in Deurne zegt dat ROZE minder afhankelijk is van vrijwilligers en dit daarom meer zekerheid voor de 24/7 bereikbaarheid geeft. Daarnaast zou de gemeente in het voorstel van Dierenambulance Helmond geen toezichthoudende rol hebben en bij ROZE wel.

Bezwaar
Het bestuur van Dierenambulance Helmond heeft het Deurnese college een brief gestuurd, waarin ze hun ongenoegen uiten: “Daarin geven wij duidelijk aan ons te distantiëren van de genoemde redenen en de oneigenlijke gebruikte argumenten. We hebben ook meteen het protocol voor deze aanbesteding opgevraagd. Want we willen weten op welke manier de prijs-kwaliteitsverhouding is getoetst. Uiteraard gaan we ook bezwaar aantekenen tegen het collegebesluit.” Tot op heden kreeg het bestuur geen enkele inhoudelijke mondelinge of schriftelijke reactie.

Wel ontvingen ze een Raadsinformatiebrief (RIB) waarin zes argumenten werden aangedragen als uitleg van waarom de aanbesteding niet naar Dierenambulance Helmond ging. “ROZE heeft maar één doel en dat is de opvang van zwerfdieren, dus zijn specialist in deze branche”, aldus het college. Dat meldt ook dat de faciliteiten van de Eindhovense opvang modern zijn en helemaal ingericht op het werk.

Verder zou ROZE wilde dieren opvangen waarvoor geen andere oplossing bestaat en de groei van verwilderde katten aanzienlijk remmen door deze op te vangen, te steriliseren en weer loslaten in de natuur in. “Dat speelt ook in Deurne”, zegt het college.

Prijskaartje
Daarnaast speelt volgens de gemeente het prijskaartje een rol in de afweging tussen de Helmondse en Eindhovense organisatie. “Zij hebben een eigen dierenarts in dienst wat een positief gevolg heeft op de kosten voor de medische zorg”, aldus het college over ROZE. Daarnaast zou het voorkomen van het ‘ontstaan’ van zwerfdieren door fokkerij en verkoop door dierenwinkels beter op elkaar worden afgestemd en zouden er voor mensen met een laag inkomen mogelijkheden komen voor gratis sterilisaties van hun katten. “Daarmee is de verwachting dat in de toekomst kosten bespaard kunnen gaan worden.”

Dat de keuze voor ROZE financieel het meest aantrekkelijk zou zijn voor Deurne, is volgens het bestuur van de opvang in Helmond ook een conclusie waar zij serieuze twijfels over hebben: “Ook werd ons duidelijk dat de jaarlijkse kosten bij de keuze voor ROZE zouden stijgen van 25.000 naar 65.000 euro. De kosten van Dierenambulance Helmond zullen ongeveer 40.000 euro bedragen. Op basis van een contract voor 30 jaar betekent dat een verhoogde kostenpost van 600.000 euro voor Deurne. Gemeente Deurne vermeldt ook nergens hoeveel zij zou moeten betalen om aan te sluiten bij de samenwerking die ROZE heeft met veertien gemeenten. Hierbij gaat het mogelijk om een intredebedrag van zes nullen.”

Foto: DitisHelmond

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen