9.6 C
Deurne
vrijdag 19 april 2024
Home- DeurnePeel krijgt Europese subsidie van 2,5 miljoen voor verbetering leefbaarheid platteland

Peel krijgt Europese subsidie van 2,5 miljoen voor verbetering leefbaarheid platteland

De Peel krijgt 2,5 miljoen euro van het Europese LEADER-subsidieprogramma om de leefbaarheid in het landelijk gebied te bevorderen. Hierbij kan voor projecten van inwoners, stichtingen, verenigingen en ondernemers in het gebied aanspraak gemaakt worden op het fonds. Begin 2024 start het subsidieprogramma.

“Het is overduidelijk dat de inwoners uit de Peel zeer betrokken zijn bij de uitdagingen die de komende jaren op het platteland afkomen. Dat bleek wel tijdens het opstellen van de aanvraag voor de LEADER-subsidie”, zeggen gemeenten Laarbeek en Maashorst, AgriFood Capital en Innovatiehuis De Peel, die het initiatief hebben genomen voor de subsidieaanvraag.

Actiestand
Uit onderzoek van die organisaties kwam naar voren dat er diverse ideeën in de gemeenschap borrelen op het gebied van brede plattelandsontwikkeling, klimaat, milieu, water en biodiversiteit. De toekenning van de subsidie is volgens projectmanager Sonja van Uden een welkome versterking in een tijd van onduidelijkheid en onzekerheid: “Met LEADER De Brabantse Peel willen we, lokaal en kleinschalig, samen met de pionierende inwoners die zich hier thuis voelen, in de actiestand komen om de leefbaarheid op het platteland te verbeteren.” Het initiatief wordt ook ondersteund door de gemeenten Deurne, Asten, Boekel, Gemert-Bakel, Helmond, Land van Cuijk, Meierijstad, Someren, Waterschap Aa en Maas en de provincie Noord-Brabant.

LEADER De Brabantse Peel is bedoeld voor nieuwe en bestaande projecten die voor en door inwoners gedragen worden en de leefbaarheid van het landelijk gebied versterken. In de praktijk zijn initiatiefnemers vaak stichtingen, verenigingen of burgercollectieven, maar ook bedrijven kunnen in aanmerking komen voor de subsidie. Het LEADER-gebied De Brabantse Peel is gelijk aan het NOVEX de Peel-gebied in de provincie Noord-Brabant. Dit omvat de gemeenten Asten, Boekel, Deurne, Gemert-Bakel, Laarbeek, Land van Cuijk, Someren, Maashorst, en Helmond, plus het oostelijke gedeelte van de gemeente Meierijstad.

Drie thema’s
Het programma is gebaseerd op drie thema’s. Het ontwikkelen van de lokale economie en korte ketens en het geven van een impuls aan het gevoel van trots zijn op de Peel, wordt verwerkt in het thema ‘Goed voor elkaar’. De ontwikkeling van jonge inwoners en het delen van kennis en ervaring komt terug in het tweede thema: ‘Leren van elkaar’. Bij het thema ‘Samen gezond en veerkrachtig’ is het doel om te komen tot gezond voedsel, gezonde bodem, water en lucht, klimaatadaptatie en biodiversiteit

Innovatiehuis de Peel gaat als penvoerder de uitvoering van LEADER De Brabantse Peel leiden. Peelbewoners die samen een project willen opzetten, kunnen zich nu alvast aanmelden bij Innovatiehuis de Peel door het contactformulier op www.leaderbrabantsepeel.nl in te vullen.

Foto: gemeente Laarbeek

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen