Nieuws uit de Regio

Dierenartsen slaan alarm over situatie bij nertsenbedrijf in Deurne

De situatie bij het nertsenbedrijf van de familie Kuijpers in de Walsberg in Deurne is ernstiger dan eerst gedacht. Nertsenhouder Huub Kuipers geeft tegenover het Eindhovens Dagblad aan dat hij zich ernstig zorgen maakt omdat hijzelf, zijn vrouw en oudste dochter nu besmet zijn met het coronavirus. Ook dierenartsen die de nertsenbedrijven regelmatig bezoeken, pleiten voor meer onderzoek en mogelijk ruiming van de dieren.

Het bedrijf van Kuipers aan de Vinkenweg in Deurne is een van de vijf besmette nertsenhouderijen in de regio waar bij de dieren corona werd vastgesteld. In eerste instantie werden alle zes gezinsleden negatief getest op corona maar inmiddels zijn drie familieleden wel besmet, waarschijnlijk door overdracht van dier op mens.

Ademhalingsproblemen

Bij het bedrijf in Deurne zijn de sterftecijfers onder de dieren hoog. De beesten hebben vaak last van ernstige ademhalingsproblemen. Tegenover het Eindhovens Dagblad uit Kuipers zijn zorgen omdat hij het gevoel heeft dat de problemen bij zijn bedrijf zeer verontrustend zijn maar er geen onderzoek naar wordt gedaan. Er worden uitgebreide onderzoeken gedaan bij de andere nertsenbedrijven, maar nog niet in Deurne.

Brandbrief

Er is door de dierenartsen een brandbrief gestuurd de minister van Landbouw Carola Schouten waarin zijn waarschuwen dat de risico’s bij de besmette nertsenhouderijen te veel onderschat worden door het ministerie van Landbouw. Ze roepen op tot meer onderzoek naar de gevolgen voor de dieren, de werknemers maar ook naar besmettingsgevaar voor de omgeving buiten de stal.

De landbouwminister heeft maandagochtend in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat er waarschijnlijk een tweede besmetting met het coronavirus heeft plaatsgevonden van dier op mens bij een van de nertsenbedrijven in de Peel, daarbij wordt niet vermeld om welk bedrijf het gaat.

Foto: Pim Verkoelen

Advertentie

Written by

The author didnt add any Information to his profile yet