13.6 C
Deurne
vrijdag 7 oktober 2022
Home- HelenaveenOud pastoor parochies Helenaveen en Neerkant overleden

Oud pastoor parochies Helenaveen en Neerkant overleden

In Park Zuiderhout te Teteringen is pater Wim van Gennip overleden. Van 2007 tot 2015 ging hij regelmatig voor in de kerk van Helenaveen en Neerkant.

“Hij was een man die met humor het geloof verkondigde”, schrijft pastoor Paul Janssen op zijn Facebookpagina. Voordat hij in Deurne begon was hij eerst 30 jaar in Congo actief en daarna nog in Brussel. Bij zijn eerste viering in Neerkant zei hij: “Als ik plotseling in het Frans begin, steek dan maar even de hand op; dan weet ik dat het niet goed is”.

Wim van Gennip werd geboren op 8 augustus 1930 in Eindhoven. Op 8 september 1952 werd hij geprofest bij de paters SCJ in Asten en priester gewijd op 21 juli 1957 te Nijmegen. Na zijn priesterwijding bereidde Wim zich voor om missionaris te worden in Congo. In 1959 vertrok hij naar dat land, dat een jaar later slecht voorbereid onafhankelijk werd. Ook kerkelijk werd de organisatie zelfstandig: er werd een Congolese SCJ-provincie opgericht, waar Wim lid van werd. De start in die periode was moeilijk en het dieptepunt was de moord op 28 medebroeders in 1964, waar Wim aan ontkwam. Het verlies van hen is Wim zijn hele leven bijgebleven. Een korte tijd is hij toen naar Nederland teruggekeerd, maar daarna heeft hij tot 1989 zich geheel gewijd aan het pastoraat onder ‘zijn’ Congolezen. Toen verhuisde hij naar de missieprocuur in Brussel om van daaruit voor de SCJ-missies te werken. Die procuur werd opgeheven in 2007.

Pater van Gennip verhuisde naar het klooster in Asten, dicht bij zijn familie. Daar verrichtte hij – zolang het hem mogelijk was – pastoraal werk in de omgeving. De laatste jaren ging zijn gezondheid echter steeds meer achteruit. In 2018 verhuisde Wim met de communiteit naar Teteringen. Daar heeft de Heer hem op de vooravond van Hemelvaartsdag tot Zich geroepen.

De uitvaart van pater Wim van Gennip is in besloten kring op woensdag 27 mei 2020. Hij wordt herdacht in de besloten viering op Eerste Pinksterdag. Deze is  om 10.30 uur vanuit de Sint Willibrorduskerk Deurne, te volgen via de site van kerkdienst gemist.

Foto: Facebookpagina Pastoor Paul Janssen

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen