11.6 C
Deurne
maandag 4 maart 2024
Home- DeurneDMG Radio groeit in 10 jaar tijd uit tot best beluisterde zender...

DMG Radio groeit in 10 jaar tijd uit tot best beluisterde zender van de regio

Inmiddels is DMG Radio niet meer weg te denken uit de Deurnese gemeenschap en is het lokale radiostation uitgegroeid tot de best beluisterde zender van de regio. Vandaag om 13.20 uur is het precies tien jaar geleden dat de FM-zender van DMG voor het eerst werd aangezet.

Dat gebeurde toen in 2011 met de klanken van het nummer Born to run van Bruce Springsteen en daarom werd dat nummer woensdagmiddag 11 augustus precies op hetzelfde tijdstip opnieuw gedraaid op de Deurnese radiozender.

Best beluisterd
In de tien jaar dat DMG is te beluisteren op 106.2 FM is het radiostation langzaam steeds populairder geworden. Uit een onderzoek van de afdeling Analyse & Intelligence van de gemeente Helmond naar het bereik van de drie lokale omroepen in de Peel, bleek dat DMG Radio was uitgegroeid tot best beluisterde radiostation in de regio met bijna 60.000 wekelijkse luisteraars en een weekbereik van 82%.

Antennes
Technisch medewerker van het eerste uur, Jos van Neerven weet nog goed hoe hij zich precies tien jaar geleden in allerlei bochten moest wringen om kabels en apparatuur aan te sluiten om met de zender de ether in te kunnen gaan. “Tot donderdag 11 augustus 2011 ontving je in Deurne op 106.2 FM alleen met heel veel ruis American Forces Network (AFN) vanuit Kleine Brogel in België, dat is een station voor daar gestationeerde Amerikaanse soldaten. Maar na veel klimmen, kruipen, solderen en aansluiten, kwam daar die middag definitief verandering in. Samen met Sjef Snijders en een aantal DMG-medewerkers hebben we die dag alles aangesloten en kon om 13.20 uur de eerste plaat worden gestart. We mochten onze antennes in de mast hangen van het oude politiebureau aan de Anton Coolenlaan en de studio zat toen nog in de oude LTS aan de Haspelweg.”

Tekst gaat verder onder de video.

Non-stop muziek
De eerste uitzendingen van DMG Radio waren tien jaar geleden in het begin nog gevuld met non-stop muziek, pas vanaf zondag 22 januari 2012 waren de eerste gepresenteerde programma’s te horen. Eric Welten was de eerste dj die zijn stem kon laten horen op het nieuwe radiostation voor de gemeente Deurne. “Dat was een prachtig moment. Deurne heeft lange tijd geen lokale omroep gehad nadat in de jaren ’90 het doek viel voor de Stichting Lokale Omroep Deurne (SLOD). Daar was ik ook bij betrokken, dus voor mij extra leuk dat ik weer opnieuw in de Deurnese ether de luisteraars kon vermaken met de komst van DMG.”

Tekst gaat verder onder de diashow.

Pionieren
De start van de Deurne Media Groep bracht niet alleen een nieuw radiostation in de gemeente maar ook een nieuwswebsite en TV. Het ontstaan hiervan dateert al zelfs van iets eerder dan tien jaar geleden; de drie initiatiefnemers Iwan Gijsbers, Mario Wijnen en Martien Vogels maken in november 2010 bekend dat ze het voornemen hebben om een nieuwe lokale omroep te starten voor de gemeente Deurne. Toenmalig voorzitter Vogels die voorafgaand aan DMG al actief was bij Siris in Someren licht toe: “Deurne zat al lange tijd zonder lokale omroep en dat was mij als radioliefhebber een doorn in het oog. We hebben toen met z’n drieën besloten dat het tijd was om hier verandering in te brengen en gingen de vergunningen aanvragen. Dat was in het begin nog echt pionieren en met vallen en opstaan leren hoe het werkt. Maar kijk eens hoever we tien jaar later zijn gekomen!”

Professioneler
“In de loop van de jaren hebben we steeds meer dingen weten te professionaliseren. Vanaf 2013 hebben we ook radioprofessional Ivo Boudewijns gevraagd om ons daarbij te helpen. Hij was al bij de start degene die onze audiovormgeving maakte en adviseerde ons bij bepaalde zaken en is vanaf dat moment samen met ons aan de slag gegaan om DMG nog verder te laten groeien en professioneler te maken. Daarnaast heeft onze reclameverkoopster Liesbeth van Veghel in de afgelopen jaren DMG in de markt weten te zetten als serieuze speler als het gaat om het bereiken van klanten voor lokale en regionale ondernemers. Met de bijna 60.000 wekelijkse luisteraars die ons radiostation bereikt, zijn we een heel effectief en betaalbaar reclamemiddel gebleken voor honderden uiteenlopende bedrijven”, vertelt Vogels van DMG.

Zendmast
Ondertussen is er veel veranderd bij de lokale omroep; de studio’s en de redactie zijn in 2014 verhuisd naar het Cultuurcentrum aan het Martinetplein en ook de zendmast staat niet meer op dezelfde plek als drie jaar geleden. Algemeen coördinator en Hoofd Radio van DMG, Ivo Boudewijns vertelt: “Er is in de afgelopen tien jaar heel wat gebeurd bij DMG en dat was niet altijd even makkelijk. Sommige dingen eisen veel geregel en werk zoals de verhuizing naar het CCD maar ook de verhuizing van onze 45 meter hoge zendmast. Die hebben we drie jaar geleden moeten verplaatsen omdat het oude politiebureau waar deze naast stond, gesloopt zou worden. In samenwerking met de gemeente hebben we de hele mast en het blok beton van 4 bij 4 bij 4 meter verhuisd naar de gemeentewerf. Tijdens de verhuizing hebben we toen zelfs nog een aantal weken een tijdelijke mobiele mast ingezet om de uitzendingen van DMG Radio gewoon door te kunnen laten gaan.”

Tekst gaat verder onder de diashow van de zendmastverplaatsing.

Vrijwilligers
“Het is dankzij de inzet van de bijna veertig vrijwilligers dat we DMG hebben kunnen uitbouwen tot wat het vandaag is. Daarbij hebben we pieken en dalen beleefd. Mooie dingen zoals de uitzendingen en videoreportages vanaf het ijs tijdens DMG on Ice en de Royal Music Night, de jaarlijkse concerten met jong muziektalent bij FriDMG Live, de lancering van een eigen nieuws-app maar ook onlangs nog met de livestream van de Open Bedrijven Route en de onthulling van de Mol van Deurne. Ook helaas wel eens wat minder leuke dingen als apparatuur die het begeeft op het meest onhandige moment of onverwachte veranderingen waar we meteen op in moesten spelen. Een heel triest dieptepunt was het overlijden van ons bestuurslid en penningmeester Mario Wijnen vorig jaar. Hij was een van de drie initiatiefnemers die aan de wieg stond van onze omroep en veel voor ons heeft betekent, een enorm verlies dus voor iedereen bij DMG”, vertelt Boudewijns.

Feestweekend
De plannen om het succes van DMG verder uit te bouwen, houden na de eerste tien jaar niet op legt Martien Vogels uit: “Toen we begonnen, hadden we natuurlijk heel andere uitdagingen als nu maar er zijn nog steeds dingen die we graag willen bereiken in de toekomst, we blijven ons voortdurend ontwikkelen. Zo komt er binnenkort een vernieuwde website die nog beter inspeelt op de wensen van de lezers en gaan we proberen onze tv-tak verder uit te bouwen en natuurlijk gaan we volgend jaar een feestje vieren als het op 22 januari precies tien jaar geleden is dat het eerste officiële radioprogramma op DMG te horen was. Hoe we dat precies gaan aanpakken, daar gaan we de komende tijd plannen voor maken maar het moet in elk geval een feestweekend worden voor de inwoners van de gemeente Deurne op alle verschillende mediakanalen van DMG en niet te vergeten achter de schermen voor alle medewerkers van onze omroep.”

Foto’s: Peter Wijlaars en Ivo Boudewijns

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen