17.6 C
Deurne
zondag 14 juli 2024
Home- DeurneDocumentaire over Griendtsveense basisschool in première; ‘Beelden zijn echt prachtig’

Documentaire over Griendtsveense basisschool in première; ‘Beelden zijn echt prachtig’

De laatste opnamen voor de documentaire ‘Dorp zonder school’ over basisschool De Driehoek in Griendtsveen werden in april geschoten en ondertussen is de filmproductie afgerond. Vrijdag 5 juli gaat hij voor genodigden in première in de Zaal in Griendtsveen. Voor iedereen uit het dorp die de documentaire wil zien, is er een vertoning op zondag 7 juli om 20.00 uur in Café De Morgenstond in Griendtsveen.

Daarnaast wordt de film die BNNVARA en D2D Media maakten, op donderdag 29 augustus uitgezonden op tv via NPO en is deze ook te zien eind augustus tijdens filmfestival De Nacht van het Witte Doek en in het Gasthoes in Horst. Een aantal dorpsbewoners heeft al een preview gekregen van de docu over de ontwikkelingen rond de Griendtsveense basisschool: “We hebben hem al mogen zien en de beelden zijn echt prachtig!”

Leefbaarheid
De documentaire is gemaakt door producent Daan Willekens en regisseur Ellis Smulders. De twee hadden gehoord van het voornemen van scholengroep Dynamiek om De Driehoek te sluiten vanwege het te lage aantal leerlingen en het uiteindelijk stichten van het eigen bestuur SPO Griendtsveen om de school te laten voortbestaan.

Willekens en Smulders willen met ‘Dorp zonder school; de impactfilm’ het maatschappelijk probleem van het verdwijnen van kleine scholen in beeld brengen. Die ontwikkeling heeft volgens hen namelijk niet alleen gevolgen voor het onderwijs, maar ook voor de leefbaarheid en de onderlinge verbondenheid van de gemeenschap.

Bokkenollen
Hiervoor volgden zij naast het onderwijsteam, ouders en kinderen, ook Mandy Mennen, Renée Savelkoul, Anne-Will Jacobs en Robert van Vegchel. De cameraploeg is op veel momenten in het dorp aanwezig geweest, zoals bijvoorbeeld bij het Bokkenollen en de Peelsafari waarbij de leerlingen van De Driehoek samen op avontuur gingen in de omgeving. Naast verschillende insecten en planten en soms zelfs een slang, kwamen de kinderen dit keer iets heel anders tegen tijdens hun safari; een cameraploeg.

Wie de documentaire al eerder wil zien dan de tv-vertoning op donderdag 29 augustus bij BNNVARA op NPO2, kan terecht bij De Nacht van het Witte Doek in Deurne. Tijdens het filmfestival wordt de documentaire op 25 augustus om 13.00 uur vertoond in de grote zaal van Cultuurcentrum Deurne. Aansluitend is er een nagesprek met regisseur Ellis Smulders en Mandy Mennen, Renée Savelkoul, Anne-Will Jacobs en Robert van Vegchel.

Filmhuizen
In het Gasthoes in Horst wordt de film vertoond op woensdag 28 augustus om 19.00 uur. Na afloop is er een debat met een wethouder van gemeente Horst aan de Maas, een gedeputeerde van provincie Limburg en een aantal van de hoofdrolspelers. De documentaire is deze zomer ook nog te zien in verschillende filmhuizen in Nederland. Bij een aantal van de vertoningen vindt aansluitend een nagesprek of debat plaats.

Foto: De Driehoek

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen