12.5 C
Deurne
donderdag 23 mei 2024
Home- DeurneDodenherdenking op verschillende plaatsen in gemeente Deurne

Dodenherdenking op verschillende plaatsen in gemeente Deurne

Op verschillende plaatsen in de gemeente Deurne worden zaterdagavond tijdens de Nationale Herdenking de slachtoffers herdacht van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. De herdenkingen vinden plaats in Deurne-centrum, Neerkant, Helenaveen, Zeilberg, Liessel en Vlierden.

Bij elke Dodenherdenking zal een afgevaardigde van het Deurnese gemeentebestuur aanwezig zijn.

Deurne-centrum
In het centrum van Deurne vindt de herdenking plaats vanaf 19.30 uur in de Willibrorduskerk aan de Markt. De orgelmuziek wordt verzorgd door Bert Augustus en er zijn bijdragen van onder meer het Deurnes Gemengd Koor, Gilde St. Antonius Abt, leerlingen van basisschool de Aventurijn, pastoor Dieter Hedebouw en Wilma Docters van Leeuwen. Het Signaal Taptoe wordt door Jerom Coppus geblazen, waarna om 20.00 uur twee minuten stilte volgt.

Zeilberg
In Zeilberg start de herdenking om 19.00 uur in gemeenschapshuis Den Draai. Om 19.20 uur vertrekken de aanwezigen onder begeleiding van Harmonie Excelsior naar het oorlogsmonument bij de Clarinet waar om 19.30 uur de herdenking zal plaatsvinden.

Liessel
In Liessel is de herdenking verplaatst naar het terras van sportpark de Smeltkroes aan de Monseigneur Berkvensstraat. Bij het oorlogsmonument vinden grootschalige renovatiewerkzaamheden plaats en door de hevige regenval van afgelopen nacht is het terrein te modderig geworden om de herdenking daar te laten plaatsvinden.

Daarom verzamelen de aanwezigen zich om 19.45 uur bij de kantine van de Smeltkroes en vindt de herdenking inclusief de kranslegging daar plaats vanaf 19.55 uur. De organisatie is vanaf 19.30 uur aanwezig om een en ander in goede banen te leiden. “Dit jaar willen we u graag de mogelijkheid geven om nadien nog even samen te zijn en iets te drinken in de Smeltkroes”, laat de werkgroep Dodenherdenking weten.

Helenaveen
In Helenaveen vertrekt de stille tocht om 19.30 uur van Dorpscentrum de Gouden Helm naar het monument op het kerkplein. Er zijn bijdragen van verschillende sprekers en leerlingen van basisschool De Peelparel leggen bloemen neer. De kranslegging wordt uitgevoerd door afgevaardigden van onder andere de bond van gerepatrieerden, gemeente Deurne en de dorpsraad, met als afsluiting het Wilhelmus. Na afloop is er gelegenheid om na te praten met koffie en thee in de Gouden Helm.

Voor de herdenking worden zaterdagavond de Oude Peelstraat (vanaf Pastoor van Haarenstraat tot en met Sevenumseweg), de Soemeersingel (vanaf Pastoor Kerssema-kersstraat tot Oude Peelstraat) en de Helenastraat (vanaf Kervelweg tot Oude Peel-straat) van 19.30 tot 20.30 uur afgesloten voor alle verkeer, behalve voetgangers.

Vlierden
De Dodenherdenking in Vlierden begint om 19.30 uur in de Sint Willibrorduskerk. Hier vindt een toespraak plaats van Wils Verberne namens Vlierden en Peter Eijsbouts namens de gemeente Deurne. Daarna vertrekt het gezelschap naar de Kiosk/Dorpsvlaggenmast, waar om 19.58 uur Signaal Taptoe door Silvie Vissers wordt geblazen en er vanaf 20.00 uur twee minuten stilte is. Hierna klinkt het Wilhelmus, gespeeld door enkele leden van de Fanfare. Aansluitend worden er namens Vlierden en namens de gemeente Deurne kransen neergelegd bij de dorpsvlaggenmast. Aanwezigen krijgen hierna ook de gelegenheid om zelf bloemen neer te leggen.

Omdat Vlierden Kermis dit jaar valt in het weekend dat het ook Dodenherdenking en Bevrijdingsdag is, organiseert werkgroep Vlierden Kermis voor de eerste keer zelf een Dodenherdenking.

Neerkant
In Neerkant vertrekt men om 19.15 uur vanuit Café-Zaal de Moost naar het oorlogsmonument, onder begeleiding van muziekvereniging St. Willibrordus. Rond 19.30 uur wordt de herdenking voortgezet bij het herdenkingsteken aan de tweeëntwintig Neerkantse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog en het MH-17 herdenkingsteken en worden er kransen gelegd. Er worden tijdens de herdenking verhalen en gedichten voorgelezen en er wordt muziek ten gehore gebracht.

Foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen