19.6 C
Deurne
zaterdag 10 juni 2023
Home- DeurneDodenherdenking op verschillende plaatsen in gemeente Deurne

Dodenherdenking op verschillende plaatsen in gemeente Deurne

Ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties wordt woensdag 4 mei in heel Nederland de Nationale Herdenking gehouden en om 20.00 uur twee minuten stilte gehouden. In de gemeente Deurne vinden de herdenkingen plaats in Deurne-centrum, Neerkant,  Helenaveen, Zeilberg en Liessel. Bij elke Dodenherdenking zal een afgevaardigde van het gemeentebestuur aanwezig zijn.

Vanaf 19.30 uur start de Dodenherdenking in het centrum van Deurne in de St. Willibrorduskerk. Het Deurnes Mannenkoor zingt diverse liederen en de leerlingen van basisschool de Aventurijn lezen gedichten voor. Wethouder Helm Verhees houdt namens de gemeente een toespraak waarna Jerom Coppus de Last Post zal blazen. Om 20.00 uur is er twee minuten stilte. Daarna is er een overweging van pastoor Dieter Hedebouw en een gebed van Dominee Ada Rebel.

Zeilberg
In Zeilberg start de herdenking om 19.00 uur in gemeenschapshuis Den Draai. Daar zal Martien van Rijt namens de deelnemers aan de herdenking welkom heten en geeft pastoor Dieter Hedebouw zijn bijdrage. Verder zullen koor Animato en een aantal leerlingen van basisschool Zeilberg optreden. Om 19.20 uur vertrekt men onder begeleiding van Harmonie Excelsior naar het oorlogsmonument bij de Clarinet waar om 19.30 uur de herdenking zal plaatsvinden. Voorafgaand aan de twee minuten stilte, zal Merel Cuppen van de harmonie het Signaal Taptoe laten klinken.

Liessel
In Liessel verzamelt men zich vanaf 19.45 uur bij het monument waarna de herdenking start om 19.55 uur. Mensen die met de auto komen, kunnen parkeren bij de Smeltkroes. Fietsen kunnen tegenover het monument langs de Hoekseweg worden geparkeerd.

Helenaveen
Ook in Helenaveen vindt woensdag de Dodenherdenking plaats en vertrekt de stille tocht om 19.30 uur bij de Gouden Helm naar het monument Katholieke Kerkplein. Er zijn verschillende sprekers en om 20.00 uur is het twee minuten stilte. Daarna vindt de kranslegging plaats door onder meer de Bond van Gerepatrieerden, de gemeente en de Dorpsraad. Ook kinderen van de basisschool leggen bloemen. Er wordt afgesloten met het Wilhelmus.

Neerkant
In Neerkant wordt om 19.15 uur vertrokken vanuit de Moost naar het oorlogsmonument onder begeleiding van muziekvereniging St. Willibrordus. Rond 19.30 uur zal de herdenking worden voortgezet bij het herdenkingsteken aan de tweeëntwintig WO-ll Neerkantse slachtoffers en het MH-17 herdenkingsteken en zullen kransen worden gelegd. Er worden tijdens de herdenking verhalen en gedichten voorgelezen en er is muziek. Er zijn bijdragen van een aantal muziekverenigingen uit Neerkant, het gemeentebestuur, nabestaanden van Neerkantse oorlogsslachtoffers uit de tweede wereldoorlog, leerlingen van de basisschool en van vrienden van het omgekomen Neerkantse gezin bij de MH-17 ramp in 2014. In de Moost zal de herdenking worden afgesloten met muziek en lichtbeelden.

Foto: Wikipedia

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen