12.5 C
Deurne
donderdag 23 mei 2024
Home- DeurneDodenherdenkingen in gemeente Deurne ondanks regen goed bezocht

Dodenherdenkingen in gemeente Deurne ondanks regen goed bezocht

De Dodenherdenkingen die zaterdagavond plaatsvonden op verschillende plekken in de gemeente Deurne zijn ondanks de regen goed bezocht. In Zeilberg moest de herdenking door de weersomstandigheden in zijn geheel binnen in Den Draai plaatsvinden.

Normaal trekken de bezoekers bij de herdenking in de Zeilberg traditiegetrouw rond 19.20 uur in een stille tocht door de Zeilbergsestraat naar het monument bij de Clarinet, voorafgegaan door de harmonie van Muziekvereniging Excelsior. Maar de Werkgroep Dodenherdenking paste het programma op het laatste moment aan omdat het door de vele regen niet mogelijk was om buiten bij het herdenkingsmonument muziek en geluid ten gehore te brengen. Daarom werd besloten de Dodenherdenking volledig in Den Draai te laten plaatsvinden.

Foto’s
Dat de herdenking niet bij het Zeilbergse monument kon plaatsvinden was extra zuur omdat net dit jaar de namen op het oorlogsmonument voor het eerst een gezicht kregen door middel van foto’s. Deze komen uit de collectie van lokale oorlogshistoricus Richard Schoutissen, waaruit Werkgroep Dodenherdenking heeft mogen putten. Werkgroepslid Leo Nijnens heeft gezorgd voor weersbestendige plaatsingsborden, zodat de foto’s jaarlijks een plek kunnen krijgen bij het monument.

In Liessel werd al eerder besloten om de herdenking niet door te laten gaan bij het monument aan de Monseigneur Berkvensstraat omdat het terrein door de vele regen niet goed begaanbaar was. Er werd uitgeweken naar het terras van de kantine van sportpark de Smeltkroes in Liessel. “Ondanks de regen en de andere locatie, hebben we een mooie herdenking gehad”, meldt de dorpsraad.

Kermis
Met of zonder paraplu trotseerden de aanwezigen ook de regen bij de herdenkingen in Neerkant en Vlierden. In die laatste plaats werd dit jaar de Dodenherdenking voor het eerst georganiseerd door de werkgroep Vlierden Kermis, omdat de herdenking dit jaar in hetzelfde weekend valt als de kermis.

“Tijdens de de kermis is er met veel respect aandacht geschonken aan de Dodenherdenking. Met mooie woorden van Wils Verberne en Peter Eijsbouts”, zeggen de leden van de werkgroep. In Vlierden startte de herdenking in de Willibrorduskerk, waarna de aanwezigen naar de Kiosk/Dorpsvlaggenmast trokken. Daar werd Signaal Taptoe door Silvie Vissers geblazen en werd twee minuten stilte gehouden.

In Helenaveen vertrokken de aanwezigen in een stille tocht van Dorpscentrum De Gouden Helm naar het monument op het kerkplein waar de herdenking in de open lucht plaatsvond. Er waren bijdragen van verschillende sprekers en kinderen uit het dorp legden bloemen neer.

De kranslegging werd uitgevoerd door afgevaardigden van onder andere de bond van gerepatrieerden, gemeente Deurne en de dorpsraad. “Het was ondanks de regen een mooie herdenking. Dank aan iedereen die er bij was”, meldt Dorpsraad Helenaveen.

In het centrum van Deurne vond de herdenking voor het grootste deel plaats in de Willibrorduskerk aan de Markt en waren er bijdragen van het Deurnes Gemengd Koor, organist Bert Augustus, Gilde St. Antonius Abt, leerlingen van basisschool de Aventurijn, pastoor Dieter Hedebouw en Wilma Docters van Leeuwen. Het Signaal Taptoe werd in de kerk door Jerom Coppus geblazen.

Foto’s: Werkgroep Dodenherdenking Zeilberg/Dorpsraad Helenaveen/Dorpsraad Liessel/Werkgroep Vlierden Kermis

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen