20.5 C
Deurne
zondag 14 juli 2024
Home- DeurneDonkere tijden in Deurne door minder straatlantaarns

Donkere tijden in Deurne door minder straatlantaarns

De operatie straatverlichting gaat hard, met als belangrijkste voordeel dat er straks 66 procent minder energie wordt gebruikt. Toch is niet iedereen blij met de nieuwe duisternis. In het Eindhovens Dagblad doen werkgroepen uit de kerkdorpen hun relaas.

Het is 2015 als in Deurne de handen op elkaar gaan voor een nieuw lichtplan. Bestaande lantaarnpalen piepen en kraken en onderhoud is dringend nodig. Daarnaast moet het buitengebied van Deurne minder vervuild worden met licht, vinden burgemeester en wethouders. Donkerder moet worden dus, maar ook duurzamer en minder duur.

Overgezet naar led
In ruil daarvoor moeten 1270 lantaarnpalen verdwijnen, vooral in parken en buitengebied. De 7407 overgebleven lantaarns zullen omgebouwd worden naar led. Om bewoners bij de plannen te betrekken, vraagt de gemeente hulp van binnenuit. In dorpen en wijken worden groepjes gevormd die hun eigen buitengebied afstruinen op zoek naar ‘overbodige’ lantaarnpalen.

Nu 1270 lampen weg
Hun keus wordt naast die van de gemeente gelegd, zodat er geen lantaarnpalen verdwijnen op plekken waar bewoners ze niet kunnen missen. Nu de 1270 lampen een voor een uit de grond worden getrokken en afgevoerd, is niet iedereen even enthousiast over het gebrek aan kunstlicht. Het ED heeft deze meningen op een rij gezet.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen