7.7 C
Deurne
dinsdag 16 april 2024
Home- HelenaveenDorpsraad Helenaveen stuurt brandbrief over vernietiging cultuurhistorie in Deurnese Peel

Dorpsraad Helenaveen stuurt brandbrief over vernietiging cultuurhistorie in Deurnese Peel

De Dorpsraad van Helenaveen heeft afgelopen maandag in een brandbrief aan bestuurders van Waterschap Aa en Maas, de provincie en de gemeente hun zorgen geuit over de werkzaamheden in de Deurnese Peel die cultuurhistorische elementen hebben vernietigd.

Vorige week werd bekend dat er bij de werkzaamheden fouten zijn gemaakt in de uitvoering. In het gebied rondom de Soemeersingel zijn twee wijken (zijvaarten) gedempt en kades aangelegd die niet in het plan stonden. Waterschap Aa en Maas geeft aan dat ze niet weten hoe het mis heeft kunnen gaan: “Aan de noordzijde van de Deurnese Peel zijn enkele werkzaamheden verricht die niet in dat plan zijn opgenomen. Dat vinden wij heel vervelend.”

Onderzoek
De Dorpsraad wil dat Waterschap Aa en Maas en de provincie per direct de werkzaamheden stilleggen en een onderzoek instellen en zo nodig maatregelen nemen tegen de verantwoordelijken. Ook moeten de onrechtmatig uitgevoerde werkzaamheden volgens de raad zo snel mogelijk ongedaan gemaakt worden. “De belofte, we zullen die cultuurhistorische wijk weer herstellen, is wat ons betreft dan ook een gepasseerd station”, geeft de Dorpsraad van Helenaveen aan.

Leefbaarheid
Het gaat hen niet alleen om behoud van de cultuurhistorisch belangrijke gedempte wijken maar de raad maakt zich ook zorgen over de geringe afstand tussen het hoogveenkerngebied en een aantal huizen. De Dorpsraad legt in hun brief uit: “Dit kan grote gevolgen hebben voor de leefbaarheid. Vooral waterstanden en muggenoverlast zijn hierbij belangrijk.”

Oncontroleerbaar
De raad hoopt dat het hele plan goed is uitgewerkt en getoetst maar ze geven aan daar geen enkel inzicht in te hebben of dit daadwerkelijk zo is: “Het is voor ons niet te overzien en ook oncontroleerbaar als er buiten het vergunde en vastgestelde plan om, op aanwijzing van bijvoorbeeld Staatsbosbeheer, ondershands belangrijke wijzigingen worden aangebracht.”

Foto: Werkgroep Behoud De Peel

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen