9.9 C
Deurne
zondag 10 december 2023
Home- DeurneEco-gemeenschap komt op voetbalveld in Griendtsveen

Eco-gemeenschap komt op voetbalveld in Griendtsveen

Weer is het voormalig sportpark De Wiek in Griendtsveen in de verkoop gezet door de gemeente Horst aan de Maas. Stichting Allemansland wil op deze plek een sociocratische ecologische woongemeenschap realiseren. Rob Stam uit Deurne, een van de initiatiefnemers: “Wij, ons gezin en nog een ander gezin, hadden er behoefte aan om meer met mensen samen te doen. Ook wilden we meer in de natuur wonen en bewuster met de planeet omgaan.” 

Als de gemeente het plan goedkeurt, komen er op het terrein achttien kleine, houten Zweedse huisjes en één grote gemeenschappelijke ruimte, zo is te lezen bij Hallo Horst aan de Maas. Het idee voor het initiatief komt vooral uit de behoefte om samen iets met mensen te doen vertelt Stam aan de redactie van Hallo. “We zijn op zoek gegaan naar andere initiatieven. Uiteindelijk vonden we er wel een paar, maar die hadden toch net een andere visie op sommige dingen. Een groot verschil is dat wij willen dat mensen zelf kunnen bepalen hoe zij vrijwillig meedoen en elkaar helpen. Bij andere initiatieven is dat vaak veel minder vrijblijvend en dat willen wij niet. Ook de afstand tot andere initiatieven speelde een rol.”

Sociocratisch
Ook al vinden de initiatiefnemers het belangrijk om een goede band te krijgen met het dorp, toch hebben ze niet speciaal voor het dorp zelf gekozen. Stam: “Op dit moment wonen mijn gezin en ik in Deurne. Onze oudste dochter gaat naar een sociocratische school hier en daarom wilden we een plek vinden in de buurt van Deurne. Toen we dit terrein voorbij zagen komen, waren we meteen enthousiast. Het ligt ontzettend mooi in de natuur en het dorp heeft een fijne sfeer.”
Hij ziet dat veel mensen bewuster om willen gaan met de aarde. “Ook merk ik dat steeds meer mensen, vooral alleenstaanden en gezinnen met jonge kinderen, in het groen willen wonen en meer dingen samen willen ondernemen. Voor die mensen hebben wij Allemansland opgericht.”
Er kunnen nog tot 31 augustus plannen voor het voormalig sportpark in Griendtsveen bij de gemeente Horst worden ingeleverd.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen