8.6 C
Deurne
dinsdag 16 april 2024
Home- St. JozefparochieEen tijdperk vol goede herinneringen; allerlaatste avond voor Zalen van Bussel

Een tijdperk vol goede herinneringen; allerlaatste avond voor Zalen van Bussel

Mening inwoner van Deurne heeft er een bruiloft of een ander feest gevierd en de hoeveelheid herinneringen is enorm aan alles wat er in 46 jaar bij Zalen van Bussel ooit is gebeurd. Vrijdagavond werd de officiële laatste avond gehouden. Eigenaar Marcel van Bussel draaide onder toezien van de vele aanwezigen voor de laatste keer de sleutel van de deuren van het pand aan de St. Jozefstraat 77 op slot.

De genodigden van het afsluitingsfeest bedankten vrijdag buiten voor het pand Marcel van Bussel, zijn moeder Annie en vrouw Adriëtta en hun dochters voor alle mooie jaren. Tonny Wijnands en Hans Leijten overhandigden tijdens de avond ook een cd aan de familie met daarop een speciaal lied over Zalen van Bussel.

Goede herinneringen
Hiermee zijn de deuren van Zalen van Bussel nu echt definitief gesloten. “Dat doet me heel veel. Aan alle jaren in de zaak heb ik goede herinneringen en fijne contacten overgehouden. Het missen van de gasten om ons heen, voelt als een hele zware steen”, vertelt Van Bussel. De sloop van het pand is nog even uitgesteld vanwege de streep die de Raad van State vorig jaar zette door de zogeheten bouwvrijstelling. Het is de bedoeling dat in de plaats van Zalen van Bussel uiteindelijk 23 appartementen en woningen komen te staan.

Kruidenierswinkel
Wat er ook zal verrijzen, het zal altijd een plek blijven waar veel inwoners van Deurne met plezier aan terugdenken. Want al vanaf 1964 kwamen mensen graag naar de hoek van de St. Jozefstraat en de Jan Vermeerstraat. De ouders van Marcel hadden het huis op nummer 77 in april van dat jaar gekocht en openden er een kleine kruidenierswinkel. Piet van Bussel ging met zijn brood rond en Annie zorgde voor de winkel.

Cafetaria
Met de komst van het Peellandcollege begin jaren zeventig, begonnen ze ook een automatiek. Later bereidden ze dit uit tot cafetaria. Na een binnenbrand en mede vanwege de opkomst van de grote supermarkten, werd de kruidenierswinkel omgebouwd tot café. In de nacht van 22 op 23 september 1979 brandde het café helemaal af, maar alles werd herbouwd. Dat was het begin van de overgang naar Zalen van Bussel. “Van het één kwam het ander en moest een stuk wei plaatsmaken voor een zaal”, vertelt Marcel. Het pand werd verder uitgebreid met een grote garderobe en entree.

Kneepjes van het vak
Marcel van Bussel is al sinds zijn twaalfde actief binnen het bedrijf en leerde zo van vader Piet alle kneepjes van het vak. Hij behaalde alle benodigde diploma’s en zette zich in het familiebedrijf in op alle mogelijke manieren; van ober tot diskjockey en van mee de betonnen vloeren storten tot de organisatie en artiestenwerving.

Bruidsparen
Ondertussen werden de activiteiten uitgebreid met het vervoer van bruidsparen in een antieke Austin uit 1934, die vader Piet er voor had aangeschaft. Toen bleek dat dit erg goed liep, werd er nog een antieke Chevrolet bijgekocht. Eén van de eerste bruidsparen vierde in 1977 hun zilveren bruiloft bij Zalen van Bussel. Ook de dansavonden voor volwassen paren en voor alleenstaanden werden door de jaren heen een bekend fenomeen in de regio.

Geen opvolger
In 1999 nam Marcel de zaak over van zijn vader: “Honderden bruidsparen en dansmiddagen- en avonden volgden.” Dat hij geen opvolger voor de zaak zou hebben, was al langer duidelijk. “Mijn dochters gaan er niet aan beginnen. Het zijn te lange dagen en de risico’s zijn te groot.” De deuren definitief dichtdoen was voor de familie een moeilijk besluit: “We hebben deze zware beslissing toch genomen, al die 46 jaren vergeten we nooit meer.”

Foto’s: Josanne van der Heijden

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen