12.5 C
Deurne
donderdag 23 mei 2024
Home- DeurneEerste 20 statushouders ondergebracht in Fletcher Kloosterhotel Willibrordhaeghe

Eerste 20 statushouders ondergebracht in Fletcher Kloosterhotel Willibrordhaeghe

Van de dertig statushouders die het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) een half jaar lang wil laten verblijven in Fletcher Kloosterhotel Willibrordhaeghe zijn de eerste twintig inmiddels ondergebracht op de locatie in Deurne. De gemeente meldt dat de komende dagen nog eens tien personen volgen.

Het COA heeft de opdracht van de Rijksoverheid gekregen om statushouders in kleine aantallen in hotels te plaatsen. Dit doet de organisatie zonder tussenkomst van de gemeente waarin het hotel ligt. De statushouders in Deurne verblijven in een beperkt aantal kamers en worden begeleid vanuit het asielzoekerscentrum in Oirschot.

De reden voor de overheid om over te gaan tot het plaatsen van statushouders in hotels heeft te maken met de asielzoekerscentra die overvol zitten. Onder de mensen die daar verblijven, bevinden zich ook statushouders die een verblijfsvergunning hebben en in Nederland mogen wonen en werken. Gemeenten hebben de taak om binnen veertien weken voor huisvesting te zorgen nadat iemand een verblijfvergunning krijgt. Maar door krapte op de woningmarkt lopen veel gemeenten hiermee achter en zitten statushouders zitten daarom langer in de asielopvang.

Het COA wil met de plaatsing in hotels zorgen dat er plekken vrijkomen in de asielzoekerscentra in Nederland. In Deurne verblijven de statushouders vooralsnog een half jaar in Kloosterhotel Willibrordhaeghe. De gemeente kan nog niet zeggen wat er daarna met hen gebeurt: “Het is nog niet duidelijk of de dertig personen die nu in het Fletcher Kloosterhotel geplaatst worden, uiteindelijk in onze gemeente komen te wonen.”

Elke gemeente heeft een wettelijke taak om statushouders een woning toe te wijzen. Voor Deurne zijn dit in het eerste halfjaar van 2024 vijfendertig mensen. Statushouders zijn mensen die in Nederland mogen blijven. Zij hebben een verblijfsvergunning, zijn zelfredzaam en hebben recht op een verblijfplaats, werk en onderwijs.

Foto: Fletcher Kloosterhotel Willibrordhaeghe

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen