21.3 C
Deurne
woensdag 19 juni 2024
Home- DeurneEerste ideeën nieuwe gemeentehuis Deurne bekend

Eerste ideeën nieuwe gemeentehuis Deurne bekend

De inwoners van Deurne kunnen dinsdag 25 juni de eerste schetsen bekijken voor het ontwerp van het nieuwe gemeentehuis. Tussen 14.00 uur en 19.30 uur is er een speciale informatiestand in de hal van het gemeentehuis waar de voorlopige plannen tentoongesteld worden. Afgelopen donderdag werden de eerste ideeën gepresenteerd aan de raadscommissie Bestuur.

Het gemeentehuis wordt verbouwd tot een duurzaam en toekomstbestendig Huis voor de Samenleving. Na een inventarisatie onder alle betrokkenen is nu het eerste schetsontwerp voor het Huis voor de Samenleving klaar. Je kunt de schetsontwerpen niet alleen bekijken, maar er ook op reageren. De reacties gebruikt het ontwerpteam bij de volgende fase waarbij er een voorlopig ontwerp wordt opgesteld. Daarna volgt het definitieve ontwerp.

Duurzaam en energieneutraal

De gemeente wil met het Huis voor de Samenleving een prettige en gastvrije omgeving bieden voor de inwoners en voor de partners die ook in het gebouw zitten. Daarnaast moet het zorgen voor een betere verbinding met het centrum. Het moment van de verbouwing grijpt de gemeente aan om het gebouw ook meteen duurzaam en energieneutraal te maken. De gemeente laat weten: “Met inzet van de huidige energielasten en door gebruik te maken van subsidies kan dat zonder inzet van extra geld. Sterker nog, door de sterke daling van de energierekening is het resultaat na 40 jaar ruim één miljoen euro positief.”

Zelfvoorzienend

Er worden allerlei duurzaamheidsmaatregelen toegepast, zoals led-verlichting, HR+++ glas, isolatie van dak, gevel en vloer, warmte-koude opslag en 560 zonnepanelen op het dak, plus nog eens 1.299 zonnepanelen op andere plekken. Deze panelen komen te liggen in bijvoorbeeld een zonnepark of op een ander gebouw, zoals een sporthal. Dit omdat het dak van het gemeentehuis niet groot genoeg is voor alle zonnepanelen. Het gemeentehuis gaat helemaal van het gas af en wordt volledig zelfvoorzienend in energieverbruik.

Zomer 2021

Door deze maatregelen gaat het gemeentehuis in één klap van energielabel F naar energielabel A. Daarmee gaat Deurne nog een stap verder dan de verplichting van energielabel C in 2023. Ook past dit bij de ambitie om in 2050 helemaal energieneutraal te zijn. De gemeente wil met het duurzame gemeentehuis het goede voorbeeld geven aan inwoners, bedrijven en organisaties. De verbouwing van het gemeentehuis start in 2020 en er wordt verwacht dat de werkzaamheden na de zomer van 2021 zijn afgerond. Het gemeentehuis blijft tijdens de verbouwing open.

Foto’s: gemeente Deurne/Buro Bas

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen