3.2 C
Deurne
zaterdag 23 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneEerste markeringsbordje van bijzondere plekken Geopark Peelhorst en Maasvallei voor boer Henk

Eerste markeringsbordje van bijzondere plekken Geopark Peelhorst en Maasvallei voor boer Henk

In Geopark Peelhorst en Maasvallei komen op verschillende plaatsen markeringsbordjes te staan die aangeven dat er op die plek iets bijzonders te zien is. Het eerste bordje is vorige week geplaatst op het terrein van boer Henk Kerkers van Bijzonder Brabants omdat dat daar de Peelrandbreuk aan de oppervlakte zichtbaar is.

Met de realisatie van de ondergrondse waterval en de teelten aan de droge en natte zijde is de breuk en de hydrologische effecten ervan een onderdeel geworden van de tuin van Kerkers met bijzondere groenten. “Boer Henk is een van de ondernemers die de Peelrandbreuk echt als een kans zag”, zegt wethouder Marinus Biemans van de gemeente Deurne. Hij reikte vorige week het eerste markeringsbordje uit aan Henk Kerkers.

Onder de grond
Het bevorderen van de zichtbaarheid en de beleving van de bijzondere bodem en het effect op het landschap en leven in de streek, is één van de doelstellingen van het Geopark. Een hele uitdaging, want datgene wat het gebied zo bijzonder maakt zit vaak juist ónder de grond.

Aardbevingen
De Peelrandbreuk is een geologische breuklijn, die in Nederland loopt van Roermond naar Uden. Deze ondergrondse lijn zorgt voor diverse bijzondere geologische verschijnselen, zoals een ondergrondse waterval van meer dan drie meter. Door de breuk is de bodem in onze regio ook nog steeds in beweging en dat leidt soms tot aardbevingen dichtbij de breuklijnen zoals de beving in 1992 met het epicentrum nabij Roermond.

100.000 jaar terug
Op het terrein van Henk Kerkers kun je met eigen ogen het verschil in grondwaterstand aanschouwen. Ook is er in mei 2019 een onderzoekssleuf van 15 meter lang en 2,5 meter diep gegraven om de exacte plek van de Peelrandbreuk te lokaliseren. Deze ondergrondse bodem laat geologische verschijnselen zien uit het verleden tot wel meer dan 100.000 jaar terug. Een afdruk van deze ondergrondse bodem is op ware grootte te bekijken bij Bijzonder Brabants.

Foto: Facebook Marinus Biemans

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen