12.1 C
Deurne
maandag 5 juni 2023
Home- DeurneEigen grondwaterpomp populair in regio Deurne maar slecht voor waterpeil en mogelijk...

Eigen grondwaterpomp populair in regio Deurne maar slecht voor waterpeil en mogelijk ook gezondheid

Door de droogte is de vraag naar grondwaterpompen in de regio Deurne groter dan ooit. Toch is dat volgens verschillende instanties geen goede ontwikkeling. Verschillende waterschappen zien dat het ten koste gaat van het grondwaterpeil en in de regio wordt er op dit moment ook gewaarschuwd voor waterstofsulfidegas dat in het grondwater zit en in hoge concentraties gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid.

Brabant Water, roept particulieren op om grondwaterpompen niet te gebruiken. Het bedrijf  dat drinkwater wint uit grondwater meldt dat het water veel lager staat dan normaal in deze tijd van het jaar. Vooral ten zuiden van Helmond richting Someren staat het grondwater nu 50 tot wel 80 centimeter lager.

Waterstofsulfidegas
Daarnaast heeft TNO in opdracht van de provincie onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van waterstofsulfidegas in het grondwater in Brabant. Dit gebeurde naar aanleiding van een voorval bij een speelplaats in het Zandbos in Deurne. Hierbij werd in 2012 een kind ziek nadat het water had opgepompt in de waterspeeltuin. Een paar dagen later werd ook een monsternemer van waterschap Aa en Maas onwel toen hij een watermonster in de waterspeeltuin ging nemen.

Rotte eieren
Grondwater met waterstofsulfidegas kan in de meeste gevallen worden herkend door de geur rotte eieren. Ook dit gas komt in Deurne voor wanneer je grondwater oppompt van minder dan 40 meter diep. Gemeenten in de regio waarschuwen op dit moment voor het gebruik van grondwater dat het gas kan bevatten.

Onderzoeken
Ook de GGD adviseert om geen grondwater te gebruiken als het opgepompte water stinkt: “Zodra u rotte eierenlucht ruikt, stop dan direct met het oppompen van het grondwater. Wilt u toch grondwater gebruiken? Laat het dan onderzoeken”, meldt de GGD. Zo’n onderzoek is aan te vragen via de gemeente.

Hoge concentraties
Bij lagere concentraties ontstaan vaak irritaties aan de ogen of bij lichamelijk contact kan er huiduitslag plaatsvinden. Naarmate de concentratie stijgt, verergert de schade aan de ogen. Dan ontstaan er ook problemen met het zenuwstelsel, de ademhaling en de longen. In te hoge concentraties wordt je centrale zenuwstelsel zelfs aangetast. Je kunt het gas dan niet meer ruiken en je kunt je bewustzijn verliezen. Blootstelling aan waterstofsulfide in hoge concentraties kan zelfs dodelijk zijn voor mens en dier.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen