5.8 C
Deurne
maandag 4 maart 2024
Home- DeurneEindelijk definitief groen licht voor realisatie van 10 appartementen in voormalig Fraterhuis

Eindelijk definitief groen licht voor realisatie van 10 appartementen in voormalig Fraterhuis

Bijna zes jaar heeft het monumentale Fraterhuis in Deurne leeggestaan, maar eindelijk is er nu door de gemeente een omgevingsvergunning verleend voor het realiseren van 10 appartementen in het gebouw aan de Visser en het herstellen van de tuinmuur.

Tegen de aanvraag voor de vergunning zijn wel een aantal zienswijzen ingediend, maar de gemeente heeft uiteindelijk op 12 december toch besloten om toestemming te geven voor de werkzaamheden. Eerder werd de vergunning ook al in een ontwerpbesluit toegekend. Met deze beslissing kan er nu worden gestart met de uitvoering van de plannen die er al sinds 2017 liggen, maar die door getouwtrek over vergunningen alsmaar niet konden worden verwezenlijkt.

Branden
Door de jarenlange leegstand dreigde het gebouw te verpauperen en vonden er dit jaar ook twee branden plaats, waarvan vermoed werd dat ze aangestoken waren. Na brieven van ongeruste bewoners over de toestand van het monumentale pand, kwamen er ook vragen uit de politiek in Deurne. De fracties van Progressief Akkoord-GroenLinks en PvdA (tegenwoordig PGP) riepen de gemeente in februari van vorig jaar op in te grijpen om de verwaarlozing van het Fraterhuis te stoppen, zo mogelijk met inzet van juridische actie tegen de eigenaar.

In mei van dit jaar kwamen er opnieuw raadsvragen. De fractie van Onafhankelijke Groep Deurne (OGD) wilde van de gemeente weten waarom het pand nog steeds in de steigers stond, terwijl er eerder wel activiteit te zien was op het terrein. Achteraf bleek dat de eigenaar illegaal met werkzaamheden aan het Fraterhuis was begonnen, terwijl er nog geen omgevingsvergunning was verleend.

Rijksmonument
Met de verbouwing moeten er tien huurappartementen in diverse prijsklassen in het oude Fraterhuis komen. Omdat het gebouw een beschermd Rijksmonument is, heeft de gemeente de eigenaar gewezen op een aantal aandachtspunten, waar in geval rekening mee gehouden moet worden bij de ombouw. “Uiteraard zullen we nauw toezicht houden of de werkzaamheden volgens de vergunning worden uitgevoerd en hier ook samen met de monumentencommissie op toezien”, aldus de gemeente.

Lees ook: Nieuwsdossier Appartementen in Fraterhuis

Foto’s: gemeente Deurne/Walter van Bussel/New Ton

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen