5.5 C
Deurne
dinsdag 27 februari 2024
Home- HelenaveenEindelijk na twee jaar weer als vanouds kermis in Helenaveen

Eindelijk na twee jaar weer als vanouds kermis in Helenaveen

Na twee alternatieve kermisjaren kan er dit weekend eindelijk weer als vanouds een kermis plaatsvinden in Helenaveen. Op vrijdagavond kan je al in de kermisstemming komen met het lichten van de spaarkas en de kermis pubquiz bij In d’Ouwe Peel. Zaterdagmiddag wordt de kermis om 16.00 uur officieel geopend.

“Het was in Helenaveen natuurlijk al langer lastig om de kermis rond te krijgen”, vertelt Sandra van Cauwenberghe, eigenaresse van Hotel Restaurant In d’Ouwe Peel en lid van de Helenaveense kermiscommissie. “We gaan al een aantal jaren huis aan huis om geld op te halen bij bedrijven en inwoners van het dorp, om zo extra kermisattracties in te kunnen huren en we hebben ook al een aantal jaren extra activiteiten zoals de dorpsbarbecue, het kop van jut-kampioenschap, de familiefietstocht en de zeepkistenrace om de kermis wat meer schwung te geven.”

Mooie happening
Tot aan de coronaperiode lukte het de organisatie nog om er elke keer een mooie happening van te maken. “Tijdens corona hebben we binnen de mogelijkheden en in overleg met de gemeente en de Dorpsraad gelukkig toch ook een paar vermakelijke activiteiten en dagen kunnen organiseren. Maar nu mag alles dan weer ‘gewoon’. En daar zijn we natuurlijk heel blij mee”, zegt Van Cauwenberghe.

Weinig te verdienen
Toch valt het niet mee om een kermis te organiseren in een dorp als Helenaveen. “De kaarten zijn anders geschud nu. Kermisexploitanten gaan liever niet meer naar hele kleine dorpen waar weinig te verdienen valt; de kosten zijn ook voor hen extra hoog met onder andere de huidige benzineprijzen en veel personeel dat in coronatijd wat anders is gaan doen”, vertelt Sandra van Cauwenberghe. Maar in Helenaveen geven ze niet zomaar op; met behulp van de gemeente en in samenspraak met Scheffer kermisexploitatie hebben ze het dit jaar weer voor elkaar gekregen om een mooie kermis neer te zetten.

Schiettent
Op de kermis zelf staan dit jaar een draaimolen, eendjes vangen, de grijpkranen, een rups, een boksbal, een snoepkraam en terug van jaren weg geweest; een heuse schiettent. De leerlingen op de basisschool in het dorp krijgen een kleurplaat die ze in kunnen leveren bij de draaimolen.

Pubquiz
Rondom de kermis is er ook van alles te beleven met op vrijdagavond in Hotel Restaurant In d’Ouwe Peel de jaarlijkse pubquiz en in de Gouden Helm speelt de Colorfull Swingband uit Roermond.

Speurtocht
Op zaterdag wordt de kermis geopend met een fiets-speurtocht voor de hele familie waarbij muziekvereniging Wilona zorgt voor de muzikale omlijsting bij binnenkomst. Daarna is er een grote dorpsbarbecue in de feesttent waar deelnemers zich eerder voor op hebben kunnen geven. ’s Avonds treedt in de tent de Noord-Limburgse coverband Cheese Nacho op.

Stormbaan
Op zondagmiddag zijn alle attracties geopend vanaf 15.00 uur en is er een nieuwe activiteit van Jeugdwerk Helenaveen in samenwerking met de kermiscommissie: de Super Stormbaan Struggle. Een stormbaan op de Oude Peelstraat en over het kermisterrein met een competitie zowel voor kinderen als voor volwassenen. Nóg een nieuwe competitie op zondagavond is de strijd om de titel Schutterskoning van Helenaveen. ’s Avonds in de tent is er een optreden van Der Kleino.

‘Op de eikes’
Op maandag is er een gezellig matinee vanaf 11.00 uur en op dinsdag kunnen de echte diehards nog ‘Op de eikes’ bij In d’Ouwe Peel; “Een uitsmijter voor iedereen tussen 12.00 en 14.00 uur binnenkomt en daarna zien we wel wat de dag ons nog brengt”, zegt eigenaresse Sandra van Cauwenberghe.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen