Het onderzoek dat de gemeente Deurne is gestart om in kaart te brengen hoe inwoners staan tegenover het bouwen van mestvergisters voor het opwekken van biogas deugt volgens Stop de Stank van geen kanten. De organisatie noemt het ‘een enquête met wel een héél hoge drempel’.
De gemeente zegt met het onderzoek een betere en genuanceerdere afweging te willen maken bij het onderwerp mestvergisting, maar volgens Stop de Stank kan daar op deze manier geen sprake van zijn.
Account aanmaken
Dat begint volgens de organisatie al met dat mensen die hun mening willen geven over wel of geen mestvergisters in de gemeente eerst een account aan moeten maken. Volgens de vereniging schrikt dat mensen af om deel te nemen aan de enquête: “Die is zo ontoegankelijk dat na tien dagen nog maar 102 mensen gereageerd hebben.”
Ook vindt Stop de Stank dat in het onderzoek geen mogelijkheid bestaat voor de inwoners om echt hun mening te laten horen: “De vragen bieden niet de mogelijkheid om aan te geven dat je tegen mestvergisting bent.” Tot slot zegt de organisatie dat de filmpjes die in de enquête zijn opgenomen, misleidend zijn.
Draagvlak
Omdat ook in Deurne de ambitie is dat er in de toekomst andere energiebronnen worden gebruikt dan gas, is Royal HaskoningDHV door de gemeente ingehuurd om een onderzoek uit te voeren naar het draagvlak voor het bouwen van mestvergisters. De gemeente zegt graag te willen weten wat de inwoners vinden van deze optie. Om dit te peilen, is een vragenlijst opgesteld die inwoners kunnen invullen.
Een onderzoek dat volgens Stop de Stank niet alleen duur is, maar waarvan op deze manier de uitkomst al vaststaat: “Het kost de gemeente Deurne 59.584,- euro ex BTW en je kunt niet aangeven dat je tegen mestvergisting bent.” Daarom heeft de vereniging nu een oproep gedaan aan haar leden, maar ook familie, vrienden en kennissen, om voor 8 november een brief te sturen aan de gemeente, waarin ze aangeven tegen de bouw van mestvergisters te zijn.
Volksgezondheid
Het proces van mestvergisting draagt volgens Stop de Stank niet bij aan de energietransitie, levert amper energie op, vormt een gezondheidsrisico en verontreinigt het milieu. “Het bedreigt de volksgezondheid en de leefbaarheid en is zeer fraudegevoelig”, aldus de vereniging.
Die angst voor gezondheidsrisico’s en geuroverlast is volgens voorstanders van mestvergisting achterhaald. Onder meer omdat er bij een zogenoemde mono-vergister alleen geur ontstaat op de plek waar de mest naar de installatie wordt gepompt en niet bij het vergistingsproces. Voor dat overpompen gelden regels die geuroverlast moeten voorkomen.
Stankoverlast
Toch kon de aankondiging van een grote mestvergister in het Twentse Aadorp vorig jaar rekenen op forse weerstand van omwonenden, maar ook van plaatselijk natuur- en milieuorganisaties. Ook in het Groningse Borgercompagnie waar een mestvergister al jaren voor stankoverlast zorgt, hebben omwonenden eerder dit jaar zelfs aangekondigd te overwegen om aangifte te doen tegen de gemeente omdat die niet ingrijpt.
Deze maand kwamen mestvergistingsbedrijven in het nieuws om een heel andere reden. Het gaat hierbij niet om mono-vergisters, maar om co-mestvergisters waarbij reststromen uit de agro-food industrie worden toegevoegd en vergist, samen met minimaal 50 procent dierlijke mest. Zo’n twintig installaties in Noord-Nederland zijn tijdelijk gesloten na de vondst van amfetaminen in het zogenoemde digestaat. De schade bedraagt volgens één van de exploitanten van de mestvergisters mogelijk vele tientallen miljoenen euro’s. Eén van hen vermoedt dat criminelen het drugsafval hebben gedumpt in partijen bijproduct of dat veehouders onder druk gezet zijn om het af te nemen.
Lees ook: Energie halen uit koeienvlaaien; gemeente Deurne gaat mogelijkheden mestvergisting onderzoeken
Foto: gemeente Deurne