6 C
Deurne
zaterdag 20 april 2024
Home- DeurneExpositie Peelrandbreuk bij de Ossenbeemd geopend

Expositie Peelrandbreuk bij de Ossenbeemd geopend

Onder een stralende zon konden bezoekers van de Ossenbeemd zondag 13 juni de officiële start bijwonen van de expositie ‘Keigaaf de Peelrandbreuk’. Onder meer burgemeester Greet Buter, wethouder Marinus Biemans en voorzitter van de Ossenbeemd, Dick van der Star waren aanwezig bij de opening. Enkele kinderen mochten samen met de burgemeester de openingshandeling doen.

Omdat niet veel mensen weten wat de Peelrandbreuk is en waar deze te vinden is, heeft natuur- en milieucentrum de Ossenbeemd dit bijzondere geologische verschijnsel centraal gesteld in de vorm van de tentoonstelling. Daarnaast zijn er een aantal fiets- en wandelroutes rondom de Peelrandbreuk. Het natuurverschijnsel loopt op een paar honderd meter van de Ossenbeemd dwars door het Heiakkerpark.

Onderland
Op de expositie kunnen bezoekers onder meer de interactieve video-installatie ‘Onderland’ van de uit Deurne afkomstige beeldend kunstenaar Michiel van Bakel bekijken. Wanneer iemand langs het kunstwerk loopt, wordt dit met sonar gedetecteerd en wordt de kijker meegenomen van het bovengronds bos en moeras via door ijzer oranje gekleurd grondwater (wijst) en wortelstelsels naar diepere aardlagen. Aansluitend op de video-installatie kunnen bezoekers een drietal lakprofielen van de breuk zien. Die bodemafdrukken zijn als het ware natuurlijke kunstwerken rechtstreeks uit de breuk bij de boerderij van Bijzonder Brabants en beschikbaar gesteld door de gemeente Deurne.

Mammoetbotten
In twee vitrines van het Museum Klok & Peel uit Asten zijn vondsten van haaientanden, walviswervels en een mammoetkies uit de waterplas de Brink in Liessel te zien uit de tijd dat deze plek nog aan zee lag. Daarnaast heeft de Ossenbeemd de hand weten te leggen op een aantal echte mammoetbotten. Speciaal gericht op kinderen is het gedeelte van de expositie met stenen en mineralen die ingaat op de oorsprong van zwerfstenen, kiezels, diamant, basalt, kalksteen, steenkool en nog andere vondsten die kenmerkend zijn voor de omgeving van de Peelrandbreuk.

Oudste waterleiding
Ook kunnen bezoekers een kijkje nemen bij de zeventiende-eeuwse kannenbuizen, de oudste waterleiding van Deurne die zijn gevonden op de Peelrandbreuk in de buurt van de spoorwegovergang in de Zeilberg. De kannenbuizen zijn beschikbaar gesteld door Heemkundekring N.N. Ouwerling.

Fiets- en wandelroutes
In de omgeving van de Ossenbeemd zijn aansluitend op de expositie twee wandelroutes uitgezet. Een kleine route met de naam ‘De Kasteelwandeling’, van 2,5 kilometer en een grotere van 8 of 10 kilometer genaamd ‘Over de Peelrandbreuk en langs de Vlier’. In samenwerking met Bijzonder Brabants is er ook een fietsroute in ontwikkeling genaamd ‘Over de Peelrandbreuk’ van ongeveer 25 kilometer. Samen met Bijzonder Brabants worden tijdens het seizoen ook speciale arrangementen samengesteld, waarmee de fietsroute te combineren is. De routes starten allemaal op de parkeerplaats van de Ossenbeemd.

Foto: Facebook Marinus Biemans

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen