15.9 C
Deurne
vrijdag 21 juni 2024
Home- DeurneExtra aandacht in meimaand voor vermiste personen; Rosa uit Bakel verdween 15...

Extra aandacht in meimaand voor vermiste personen; Rosa uit Bakel verdween 15 jaar geleden spoorloos

Elk jaar besteedt de politie in de maand mei extra aandacht aan vermissingszaken. Met de hashtag ‘misjemei’ worden onopgeloste zaken opnieuw in de spotlight gezet. Eén van die nog steeds vermiste personen is Rosa da Silva, die 15 jaar geleden spoorloos verdween van recreatiepark De Kanthoeve aan het Nuijeneind in Bakel. Nog altijd is ‘zaak 08221125’ niet opgelost.

In 2008 stonden de kranten vol met berichten over de vermissingszaak, maar nu in 2023 is er nog maar een enkeling die denkt aan de van oorsprong Portugese vrouw. Behalve haar familie die al die jaren nog steeds in onzekerheid zit over wat er nu precies is gebeurd, wordt er ook door de politie weer gedacht aan de mysterieuze zaak. “In het kader van de ‘Mis-je-mei-maand’ vragen we extra aandacht voor vermiste personen. De vermissing heeft nog altijd impact op de familie. Weet jij iets over Rosa? Laat het ons weten”, meldt de politie.

Signalement
Inmiddels moet Rosa Maria Venda da Silva zoals ze voluit heet, 40 jaar oud zijn. De politie verspreidt deze maand, 15 jaar na haar vermissing opnieuw haar signalement: “Ze is tussen de 1.50 en 1.55 meter lang, heeft een smal postuur, rood haar tot op de schouders, lichtbruine ogen en een tong-, navel-, kin- en neuspiercing. In haar rechteroor heeft ze drie kleine gaatjes en in haar linkeroor heeft ze twee kleine gaatjes. Op de bovenkant van haar linkerhand, tussen duim en wijsvinger heeft ze een tatoeage in de vorm van een G of een halvemaan. Op haar linkerschouder heeft ze ook een tatoeage, onbekend welke afbeelding.”

Algarve
Het verhaal over de vermissing van de kleine Rosa begint in Portugal als ze pas 20 jaar oud is. De Algarve met de mooie stranden en het aangename klimaat is voor mensen in Nederland een droom om er te wonen of op vakantie te gaan, maar voor haar is het een plek waar ze van weg wil. De kosten voor levensonderhoud zijn er hoog en de lonen laag. Reden voor Rosa om serieus te denken aan emigreren naar een land waar het beter is.

De Kanthoeve
Van kennissen heeft ze een tip gekregen over goedbetaald werk in Nederland, waarna ze de stap waagt en haar familie in Portugal achterlaat om in 2003 naar ons land te komen. Daar komt ze terecht in Helmond en gaat aan het werk bij verschillende productiebedrijven in de regio. Vier jaar later komt ze terecht op De Kanthoeve in Bakel. Eerst samenwonend met een Poolse vriendin en daarna in een bungalow samen met huisgenoot José die ook uit Portugal afkomstig is.

Opvallende verschijning
Ondertussen werkt ze bij vleesverwerkingsbedrijf Van Rooi Meat in Someren waar Rosa lange dagen maakt. Aan de ene kant is ze een wat teruggetrokken harde werkster, maar tegelijkertijd is ze ook een opvallende verschijning met haar rode haar, tatoeages en piercings. In de liefde zit het haar niet mee; zo nu en dan is er tijdelijk een vriend in beeld maar blijvertjes zijn het niet. Ook vertellen mensen uit haar omgeving in de loop der jaren tegen de onderzoekende rechercheurs dat daar wel eens types bij zaten die nogal losse handjes hadden. Rosa blijkt daarnaast niet vies van zo af en toe drugs en wat te veel alcohol. Wat er precies van klopt is nooit echt duidelijk geworden uit de politieonderzoeken.

Doodlopend spoor
Net zo min als wat er precies is gebeurd in de nacht van 10 op 11 maart 2008. Het is een maandagavond als Rosa da Silva thuiskomt in het chalet aan het Nuijeneind in Bakel. Uit onderzoek blijkt naderhand dat huisgenoot José haar nog kort heeft gezien die avond rond 23.30 uur. Daarna is er rond 24.00 uur nog een sms verstuurd en loopt het spoor dood. Dit tot grote frustratie van de rechercheurs die jaren aan de zaak werkte.

Persoonlijke spullen
In de tijd tussen de vermissing en nu probeert de politie van alles om te achterhalen wat er met de toen 25-jarige Rosa is gebeurd. Het enige dat ze in haar kamer niet kunnen vinden zijn haar paspoort en portemonnee, maar verder zijn al haar persoonlijke spullen nog aanwezig. Op de bankrekening van Rosa staat slechts een paar honderd euro maar daar wordt nooit iets van opgenomen.

Geen aanknopingspunten
Een week eerder heeft ze wel aan een collega verteld dat ze geld nodig had omdat er iets met haar moeder aan de hand was en ze terug naar Portugal wilde gaan. Maar ook haar familie heeft nooit meer iets van haar gehoord. In het onderzoek blijkt dan dat ze al een paar maanden een relatie heeft met een Belg, maar die verneemt ook nooit meer iets van Rosa. De politie doet daarna nog onderzoek met duikers in de vijvers rond De Kanthoeve, maar ook dat levert geen aanknopingspunten op.

‘Cold case’
Tien jaar na haar vermissing is er weer opnieuw aandacht voor de zaak door de politie in 2018. De verdwijning komt op de ‘cold case-kalender’ te staan, die onder meer bij alle gevangenen in de cel komt te hangen in Nederland. Die laatste poging om de zaak opgehelderd te krijgen is inmiddels ook al weer vijf jaar oud en heeft opnieuw niet gezorgd voor meer duidelijkheid over wat er gebeurd is die maandagavond, 15 jaar geleden.

Mysterie
De vermissing van de Portugese blijft een mysterie. Er zijn volgens de politie geen harde bewijzen voor dat er een misdrijf in het spel is, toch hebben rechercheurs meerdere malen het vermoeden uitgesproken dat ze vrezen dat Rosa iets ergs is overkomen, waaronder mogelijk moord. Met de aandacht voor de zaak in het kader van de ‘Mis-je-mei-maand’ hoopt de politie alsnog tips te krijgen over Rosa Maria Venda da Silva, zodat haar vermissing niet voor altijd alleen bekend blijft als ‘zaak 08221125’.

Heb je informatie over deze vermissing? Neem dan contact op met de politie via 0800-6070 of via het online tipformulier van de zaak. Meer informatie vind je ook op de website van de politie.

Foto: politie.nl/woningennet.nl

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen