14 C
Deurne
zondag 6 oktober 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneExtra werk bij reconstructie N270 door vleermuizen; tijdelijke schermen en verplaatsing transformatorhuisje

Extra werk bij reconstructie N270 door vleermuizen; tijdelijke schermen en verplaatsing transformatorhuisje

De reconstructie van de N270 tussen Deurne en de Limburgse grens levert aardig wat extra werk op dat eigenlijk niets te maken heeft met de weg zelf, maar met de vleermuizen die er leven in het gebied. In verband met de aanwezigheid van de dieren moesten er schermen worden neergezet en werd zelfs een compleet transformatorhuisje verplaatst.

Vleermuizen zijn in Nederland een beschermde diersoort, die je niet mag verstoren, verjagen of waarvan je de verblijfplaats mag slopen. Omdat een ecoloog in het gebied onder andere de gewone dwergvleermuis en de ook de grootoorvleermuis heeft gespot, zijn de provincie en uitvoerder Strukton verplicht om bepaalde maatregelen te nemen om deze beestjes te beschermen.

Vleermuisschermen
Eerder zijn er al bij de Nachtegaalweg tijdelijke vleermuisschermen geplaatst. Dit werd gedaan omdat hier bomen zijn gekapt en de nieuwe bomen nog herplant moeten worden. De verdwenen bomenrij bij de Zandschelweg en Nachtegaalweg werd door de vleermuizen gebruikt als baken om de weg over te steken, die ze dus nu missen.

Vleermuizen maken tijdens het vliegen gebruik van sonar om zich te oriënteren. Daarom blijven ze graag in de buurt van bomen die de sonargeluiden kunnen weerkaatsen. “Nu de bomen al zijn gekapt, hebben we bij de Nachtegaalweg tijdelijke vleermuisschermen geplaatst. Zo houden we hun vliegroute in stand”, meldt de provincie.

‘Kunstboom’
De schermen die er nu staan, zijn niet permanent. “Na de werkzaamheden aan de weg planten we hier opnieuw bomen, waardoor de vleermuisroute weer de oude is”, aldus de provincie. Bij de kruising Nachtegaalweg – Padbrugseweg komt ook een ‘kunstboom’ te staan die volgens de provincie de vleermuizen over het verkeer van de N270 zal leiden: “Zo voorkomen we aanrijdingen tussen het verkeer en de vleermuizen.”

Er wordt verderop in het gebied tot 15 augustus nog verder onderzoek uitgevoerd omdat de provincie het vermoeden heeft dat er ook tussen de Langstraat 77 en de Limburgse grens zo’n zelfde vleermuisroute ligt. “Omdat de bomen aan de zuidkant van dit stuk van de N270 al gekapt zijn, hebben we ook hier voor de zekerheid vleermuisschermen neergezet. Dit zijn de palen met doek er tussen die in de berm staan.”

Onderzoek
Tijdens zo’n onderzoek kijkt een ecoloog of er inderdaad ’s nachts vleermuizen langs deze route vliegen. Dit gebeurt op verschillende momenten. De gewone dwergvleermuis en de ook de grootoorvleermuis die inmiddels zijn ontdekt door de ecoloog, kunnen voorlopig dankzij de tijdelijke schermen ongestoord hun weg volgen.

“Na de werkzaamheden zetten we ook op deze route weer bomen terug, zodat de vleermuisroute kan blijven bestaan”, zegt de provincie. Die heeft eerder geconstateerd dat op het overige deel van de Langstraat nog een vleermuisroute ligt: “Op dit stuk blijven de bomen staan en zijn er huizen en bos. Daarom zijn hier geen vervangende maatregelen nodig.”

Kraam-locatie
Ook het een transformatorhuisje van Enexis dat aan de Nachtegaalweg stond, wordt mogelijk gebruikt door vleermuizen als verblijfplaats of kraam-locatie. Dit huisje stond in de weg voor het nieuwe kruispunt en moest dus eigenlijk worden gesloopt in verband met de reconstructie van de weg.

Omdat er een vermoeden was dat vleermuizen zich ophielden in het gebouw, mocht het transformatorhuisje niet worden platgegooid. “Om toch door te kunnen met het project, heeft aannemer Strukton dit huisje afgelopen voorjaar verplaatst. Het staat nu een stukje buiten het nieuw aan te leggen kruispunt. Nu kan de ecoloog in alle rust onderzoeken of de vleermuizen het huisje inderdaad gebruiken”, aldus de provincie.

Foto’s: provincie Noord-Brabant

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen