1.5 C
Deurne
vrijdag 22 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- NeerkantFeeststemming in Neerkant; Museum Techniek met ’n Ziel krijgt subsidie om te...

Feeststemming in Neerkant; Museum Techniek met ’n Ziel krijgt subsidie om te kunnen blijven bestaan

Voorlopig lijkt het Neerkantse Museum Techniek met ’n Ziel gered. De Deurnese gemeenteraad ging dinsdagavond unaniem akkoord met een amendement van de fracties van PGP Deurne, DOE!, DeurneNU, VVD, OGD en 50PLUS om met een eenmalige subsidie van 200.000 euro de toekomst van het museum veilig te stellen.

Voorzitter Ad Cosijn van Techniek met ’n Ziel wil de feeststemming zeker niet bederven, maar zegt dat er nog wel veel moet gebeuren: “We zijn heel blij dat het amendement omarmd is door de volledige raad en dat we in totaal eenmalig 200.000 euro krijgen, maar daar zijn we er nog niet mee. Nu moeten we aan de slag met een aantal zaken, zoals afspraken maken met de zes dorpsbewoners die ons het geld willen lenen om het pand mee te kopen. Maar ook andere dingen zoals de verduurzaming van het pand of bijvoorbeeld de nieuwe website die we morgen lanceren.”

Groot scherm
Dinsdagavond zat Cosijn samen met de rest van het bestuur van Stichting Techniek met ’n Ziel klaar bij de gemeenteraadsvergadering in Cultuurcentrum Deurne voor de behandeling van de subsidie voor het museum. Tegelijkertijd waren vele dorpsbewoners samengekomen in Café de Peet in Neerkant om op een groot scherm mee te kijken.

Hun geduld werd flink op de proef gesteld, want hoewel verwacht werd dat de subsidie voor Techniek met ’n Ziel rond 20.45 uur behandeld zou worden, werd dit door het agendapunt over het ondernemersfonds fors later. Door de vele amendementen en moties die waren ingediend, moesten museumbestuur, vrijwilligers en inwoners van Neerkant wachten tot 23.15 uur om te horen of de eenmalige subsidie zou worden toegekend.

Kanttekening
Het bedrag dat Stichting Techniek met ’n Ziel nu krijgt, bestaat uit een bedrag van 124.000 euro voor exploitatie, 60.000 euro voor de aanschaf van essentiële inventaris , 15.000 euro voor de realisatie van een invalidetoilet en 1.000 euro op grond van de Subsidieregeling vrijwillige inzet.

Wethouder Riny van Rinsum maakte dinsdagavond vanuit het college wel nog een kanttekening over de 60.000 euro voor het inventaris: “Daar zit geen onderbouwing aan. Dat vinden we als college eigenlijk geen goede zaak. Maar gezien het raadsbrede wens om de stichting in de lucht te houden, zeggen we als gemeente: dat we niet gelukkig zijn dat er geen onderbouwing is, maar we kunnen wel het amendement omarmen.”

Andere subsidies
Met het bedrag heeft de stichting nu een toekomstbestendige basis om in ieder geval de komende vier jaren het museum te kunnen blijven exploiteren, maar of dat lukt is volgens voorzitter Ad Cosijn wel afhankelijk van nog een aantal andere factoren: “Naast de financiering voor de aankoop van het pand, is het belangrijk dat we andere subsidies weten binnen te halen. De kans dat dit lukt wordt straks als pandeigenaar wel een stuk groter. Verder hebben we er alle vertrouwen in dat we samen met alle vrijwilligers ervoor kunnen zorgen dat het aantal bezoekers van het museum nog verder toeneemt in de toekomst.”

Cosijn legt uit dat dit wel allemaal zaken zijn waar je van te voren niet met zekerheid van kunt zeggen hoe ze gaan lopen: “We zijn in elk geval opgelucht en dankbaar dat de gemeenteraad het amendement unaniem heeft aangenomen. Want het was voor ons de afgelopen weken een rollercoaster, waarbij we dan weer goede hoop hadden en dan weer het einde al in zicht zagen.”

Foto: VVV Hart van Limburg

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen