7.7 C
Deurne
maandag 15 april 2024
Home- DeurneGanzenbordspel met vergeten gebouwen van Deurne nu ook verkrijgbaar bij VVV

Ganzenbordspel met vergeten gebouwen van Deurne nu ook verkrijgbaar bij VVV

Het bordspel Ganzenbord Deurne Foetsie dat eerder bij de supermarkten van Plus Bouwmans in de Zeilberg en St. Jozefparochie werd verkocht, is nu voortaan verkrijgbaar bij het filiaal en in de webshop van VVV Deurne. Bij het gezelschapsspel leren de deelnemers van alles over gebouwen en locaties uit het Deurne van vroeger, die inmiddels verdwenen zijn.

Hans van Hoek van heemkundekring H.N. Ouwerling uit Deurne vond het zonde dat veel mensen nauwelijks iets weten van de panden die er ooit waren en over de functie ervan. Daarom werkte hij mee aan de ontwikkeling van het spel door informatie en foto’s aan te leveren.

33.000 afbeeldingen
In het beeldarchief dat Van Hoek en zijn vrouw voor de heemkundekring hebben opgebouwd, bevinden zich ongeveer 33.000 historische afbeeldingen. Er waren dus foto’s om uit te kiezen en in het bordspel Deurne Foetsie te verwerken. “Dat zijn panden die al heel lang geleden zijn verdwenen zoals het eerste gemeentehuis uit de jaren 1800, maar ook gebouwen die korter geleden zijn afgebroken, zoals het oude pand van de Boerenbond en de Frans Hoebenshal”, vertelt Hans van Hoek.

De ganzenbordspellen van Foetsie Deurne waren in eerste instantie verkrijgbaar in de twee Deurnese Plus-supermarkten. “Net als bij het boek voor Deurne 1300 met de verzamelplaatjes, was mij gevraagd om vanuit de heemkundekring mijn expertise hierbij in te zetten. Het is mooi om te zien dat deze informatie en kennis nu op deze manier onder een breed publiek worden verspreid”, zegt Van Hoek.

Spelregels
Hij heeft niet alleen de afbeeldingen voor het bordspel aangeleverd, maar ook de spelregels voor Deurne Foetsie opgesteld. “Bijvoorbeeld dat als je op een weegbrug terechtkomt en je dan te zwaar wordt bevonden, je weer terug naar start moet gaan”, vertelt Hans van Hoek lachend. Ook staan bij alle verdwenen gebouwen de jaartallen vermeld. “Zoals wanneer het oude stationsgebouw is afgebroken of in welk jaar het treinverkeer in Deurne van elektriciteit werd voorzien.”

Het Foetsie Deurne ganzenbordspel kan worden gespeeld door maximaal zes personen en is geschikt voor deelnemers vanaf 5 jaar. Ganzenbord Deurne Foetsie is verkrijgbaar bij de VVV aan de Kerkstraat 2c in Deurne en via vvvdepeelshop.nl.

Foto: Plus Bouwmans

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen